Selecteer een pagina

Grenzeloos 2020: Virtueel Platform

Algemeen

Nieuwe media in Nederland zijn in 2020 voorbij de transformatiefase. De snelheid van informatiestromen en verdere ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie zorgen ervoor dat obstakels oplossen. Delen en auteursrecht zijn geen issue meer. Open source is een standaard en niet slechts een alternatief en er zijn verdienmodellen die hier lucratief op inspelen. Voor de creatieven betekent dit ook een andere manier van werken: delen van vaardigheden en gezamenlijke voorzieningen zijn eerder regel dan uitzondering.
De verzuiling tussen de kunstdisciplines is anno 2010 nog zichtbaar, maar over tien jaar is er een einde gekomen aan de creatieve hokjesgeest. Multimediale toepassingen zorgen voor een veel bredere visie op (en toepassingen van) creativiteit, kunst en cultuur. De concepten beeldende kunst en podiumkunst lopen in elkaar over.

 


Zoals er geen verzuiling meer is in de kunsten, is er ook geen besloten omroepbestel. Televisie en radio blijven bestaan, maar zijn onderdeel geworden van het wereldwijde web. Door de ingezette groei van locatieve media in de publieke ruimte en game- en entertainmentconsoles in de huizen is het media-aanbod enorm gegroeid. De overheid speelt hierop in door het media-aanbod van de publieke omroepen te verbreden; ondersteuning wordt echter beperkt tot actualiteiten, sport en cultuur.

In deze toekomstige infrastructuur is Virtueel Platform niet meer het Nederlands sectorinstituut voor e-cultuur. Grenzen binnen Europa zijn non-existent en het postadres is in Brussel; het Virtueel Platform is een  Europese denktank voor de creatieve early adopters en een agentschap voor de voorhoede.

Auteur: Floor van Spaendonck Floor van Spaendonck is directeur van Virtueel Platform (floor@virtueelplatform.nl)
468

Reactie verzenden

Share This