Selecteer een pagina

Groot-Brittanni favoriet bij cultuurtoerist

Algemeen

Groot Brittanni is de favoriete bestemming voor Nederlandse cultuurtoeristen. Bovenaan de verlanglijst van de culturele toerist staat het bezoek aan bezienswaardigheden (gebouwen, monumenten, oude steden, kerken en kastelen), gevolgd door het bezoek aan een museum of oudheidkamer.

Een veel kleiner aantal landgenoten bezoekt wel eens een folkloristisch evenement. De culturele vakantie lijkt zich het minst te lenen voor een bezoek aan theater, schouwburg, concertgebouw of bioscoop.
Opvallend is dat bij vrijwel alle activiteiten Groot-Brittanni bovenaan de ranglijst staat. Alleen in het bezoek aan folkloristische evenementen weet Groot-Brittanni zich gepasseerd door Griekenland. Het scala aan culturele mogelijkheden in Itali wordt eveneens door veel Nederlandse toeristen gewaardeerd. Daarnaast hebben lange vakanties in Duitsland dikwijls een cultureel tintje. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk.
De conclusies hebben betrekking op 1998. In dat jaar, wat het natste jaar van de twintigste eeuw was, ging driekwart van de Nederlanders voor n of meer lange vakanties van huis. Het aantal mensen dat voor een korte periode (van maximaal drie overnachtingen) op vakantie ging, bleef beperkt tot ongeveer eenderde van de bevolking.
Bij de lange vakanties in het buitenland viel, vergeleken met 1997 vooral de groei naar Zuid-Europese en verre bestemmingen op. Met een aandeel van 19% is Frankrijk nog steeds onbetwist vakantieland nummer n. De tweede plaats van Spanje kwam met een recordaantal vakanties evenmin in gevaar. Buiten Europa werden de Verenigde Staten van Amerika het meest bezocht. Voor korte vakanties is Belgi favoriet (marktaandeel van 33%), gevolgd door Frankrijk en Duitsland.

Tegenover de aantrekkingskracht van het Middellandse Zeegebied voor strandvakanties lokten de Alpenlanden de liefhebbers van actieve vakanties.

De grote belangstelling voor culturele activiteiten tijdens de vakantie in een groot aantal buitenlanden (Groot-Brittanni, Griekenland, Itali) is af te lezen in de grafieken.
De vakanties op vaste standplaatsen, in eigen zomerhuisjes en dergelijke zijn daarbij buiten beschouwing gelaten.

Nederland een andere keer?
In eigen land komt de culturele sector er
tijdens de vakantie bekaaid van af. Een
minderheid gaat vanaf zijn vakantieadres wel eens naar een bezienswaardigheid. Een nog geringer aantal bezoekt een theater of folkloristisch evenement. Kennelijk bestaat hiertoe gedurende het jaar voldoende gelegenheid en geeft men tijdens de vakantie de voorkeur aan andere bezigheden. Daarnaast zal een rol spelen dat onder de vakantiegangers in Nederland kinderen duidelijk
zijn oververtegenwoordigd. Deze categorie verklaart het bezoek aan de attractieparken.

Onder de vakantiegangers die naar het
buitenland gaan, zijn relatief veel hoger
opgeleiden. Uit andere onderzoeken is al bekend dat er een verband bestaat tussen opleidingsniveau en cultuurparticipatie.
Niet alleen voor de lange, ook voor de korte culturele vakantie gaat Groot-Brittanni aan kop. Op ruime afstand volgen Frankrijk, Belgi en Duitsland. Ook voor dit type vakantie geldt dat het in Nederland eerder uitzondering dan regel is om vanaf het vakantieadres iets op cultureel gebied te ondernemen.

Auteur: Theo van Miltenburg (CBS)

468

Reactie verzenden

Share This