Selecteer een pagina

Het ASP-model; Al mijn gegevens te grabbel op het internet?

Algemeen
Steeds meer software wordt op abonnementsbasis via het web aangeboden. Dus niet langer uw e-mailingen via de contactpersonen in Outlook, adressen in een Access-applicatie, of je eigen kaartverkoop-server, maar via je webbrowser vanaf een centrale (internet)server en vanaf iedere internetwerkplek toegankelijk. Geen software meer op uw lokale werkplek en kostenbesparing in investeringen en beheer. Een nieuwe trend, een hype? En hoe zit het met de veiligheid van de gegevens?


Application Service Providing (ASP*) is een dienst waarmee software applicaties via het internet worden aangeboden. Software uit de kraan/muur dus, of software on demand. Gebruikers van een ASP-dienst hoeven de software niet meer zelf aan te schaffen, maar betalen voor het gebruik van de applicatie. Betaling kan op abonnementsbasis of naar rato van gebruik plaatsvinden. De gebruiker is dus geen eigenaar meer van de applicatie. Software als een service dus.

Op dit moment wordt nog veel software lokaal op de pc genstalleerd en in veel toepassingen wordt van een databank gebruik gemaakt die centraal op het netwerk beschikbaar is (server) Voorbeelden zijn je lokale Outlook-programmas, die praten met de centrale e-mailserver (bijvoorbeeld Exchange), of je boekhoudprogramma dat gemeenschappelijke gegevens gebruikt uit de administraties op de centrale netwerkschijf. Dit soort centrale bestanden en servers leveren dus een service aan de werkstations.
In het ASP-model gebruik je de webbrowser op je pc om van een service gebruik te maken. Je hebt dus geen zware pcs meer nodig. De software n de gegevens staan op de server van de ASP-aanbieder en dat alles wordt je aangeboden als webapplicatie.

Nieuw?
Nee, veel mensen werken al jaren op deze manier bij bijvoorbeeld het verrichten van hun bankzaken (internetbankieren). Zij gebruiken zodoende niet langer modems en lokale bankiersoftware om overboekingen te doen en overzichten van afschrijvingen op te vragen.
Anapa was een van de eerste virtuele kantooromgevingen. Het ging in 2001 failliet en de 60.000 gebruikers moesten op zeer korte termijn ergens anders naar toe met hun agendas, todo-lijsten en relaties. Oorzaken waren de beperkte snelheid en de gebrekkige beveiliging. Nu breedband-internet ruim beschikbaar is en de beveiliging van gegevens over het internet sterk is verbeterd zie je de toepassingen steeds vaker in telebankieren, on-line boekhouden, verkoopsystemen (CRM), adresbeheer, agenda en samenwerken (groupware), webmail, maar ook bij personeelsadministraties en aandelenbeheer.
Binnen de culturele sector zie je de ASP-toepassing vooral in on-line ticketing, maar ook in verhuur, e-mailmarketing, webmail, adresbeheer, documentbeheer (formulieren/enqutes) en CMS (on-line beheer van websites).
Webgebaseerde software kan op verschillende manieren worden aangeboden, bijvoorbeeld intern (de software draait op een server binnen je eigen netwerk en je bent uw eigen aanbieder) of extern (de software staat op een webserver van de ASP-aanbieder).

Gegevens te grabbel?
Van meer en meer toepassingen worden webversies aangeboden. Onderzoekers IDC en Gartner voorspellen dat in de komende vijf jaar meer dan 33% van alle software zal worden aangeboden als dienst en niet meer hoeft te worden aangeschaft en lokaal genstalleerd (in 2003 was dit nog 19%).
Veel gebruikers realiseren zich niet dat ook heel persoonlijke en geheime informatie niet versleuteld via e-mail en het openbare internet wordt getransporteerd. Boeking en creditcard-informatie worden vanaf de website verzonden. Als iemand kwaad wil, kan hij van buitenaf veel schade aanrichten. En dan hebben we het nog maar niet over medewerkers die met cd-roms en complete notebooks met bedrijfsinformatie in de trein of auto zitten, of over de thuiswerker die met een genfecteerde en slecht beveiligde pc het kantoornetwerk benadert.

Voordelen van APS-toepassingen:

flexibiliteit
Je applicatie is niet langer van n werkplek afhankelijk. Vanaf iedere plek op aarde met een internetverbinding heb je toegang tot je programmas. Ideaal voor mobiele- en telewerkers. ASP-toepassingen zijn in de regel door meerdere gebruikers gelijktijdig te gebruiken en maken van dezelfde gegevens gebruik. Dit biedt voordelen voor organisaties met meerdere vestigingen/werkplekken.

onderhoud en beheer
De software staat centraal en is altijd up-to-date, en je beschikt altijd over de laatste versie van de software. Je hoeft niet meer alle werkstations af met een nieuwe versie. Storingen kunnen centraal worden verholpen. De gebruiker hoeft bovendien niet te beschikken over kennis van onderhoud/beheer van de technische infrastructuren en applicaties.

lichtere balans
Geen kosten voor de aankoop van software en variabele kosten in plaats van investering. Bij veel aanbieders kunt je in piekperiodes het aantal gebruikers verhogen en bij rustiger vaarwater weer verlagen, terwijl je bij de traditionele software licenties aanschaft die jouw piekbelasting moeten aankunnen. De kosten voor ASP-toepassingen zijn vaak lager dan die van traditionele software.

centrale opslag
Geen synchronisatie met notebooks, thuiscomputers en werkmappen. De gegevens zijn overal beschikbaar en actueel. In veel gevallen zijn de gegevens ook direct beschikbaar op PDAs en zelfs telefoons.

onafhankelijkheid
Geen installatie en afschrijvingen. Verder kun je makkelijker overstappen op een andere leverancier (zonder desinvesteringen).

snelheid
Korte implementatietrajecten, dus snel live. Vlakke en korte leercurve.

Nadelen:

beveiliging
De toegang tot de software en jouw gegevens verloopt via openbare internetverbindingen. Zaak is er voor te zorgen dat onbevoegden deze gegevens niet kunnen aftappen en misbruiken.

datarisico
Je gegevens staan niet meer op je eigen netwerk. Belangrijk is een noodscenario bij internetstoringen en bij bijvoorbeeld faillissement van de aanbieder. Hoe zijn back-ups geregeld?

maatwerk en koppeling
Het betreft vaak standaard toepassingen, waarbij maatwerk voor je eigen organisatie vaak moeilijk of duur is. Omdat de software vaak op een externe server is ondergebracht, is een directe koppeling met bijvoorbeeld je ticketing-database vaak alleen mogelijk via tussenstappen (exports, imports, en synchronisatie).

bottleneck
Verbinding met de externe ASP-provider verloopt via jouw internetverbinding. Als deze zwaar belast wordt, zal ook de toegang tot je ASP-software vertragen. Bovendien is bij het uitvallen van je internetverbinding ook je software onbereikbaar.

Tips
Vraag om garanties bij calamiteiten.
Maak je eigen back-ups en noodplan.
Regel de beveiliging.
Verzeker je dat je (met behoud van gegevens) kunt overstappen naar een ander pakket.
Zorg voor een stabiele en snelle internetverbinding.
Verzeker je ervan dat het pakket actief wordt doorontwikkeld en ondersteund.

Links
http://applicatieserver.pagina.nl/
checklists en achtergrond:
www.ictforyourbusiness.nl
producten:
e-mailmarketing: www.mailinglijst.nl
adresbeheer: www.adrez.nl

Auteur: Erick de Boer directeur van AdreZ BV, ontwikkelaars van (web)databases voor de culturele en non-profit sector
468

Reactie verzenden

Share This