Selecteer een pagina

Het Rembrandthuis: veel beroep op eigen fantasie

Algemeen
Het huis waar Rembrandt zon twintig jaar lang woonde en werkte, fungeert sinds ongeveer 1900 als museum. Met de bouw van een nieuwe vleugel naast het karakteristieke woonhuis is de ruimte van het museum verdubbeld. De nieuwbouw maakte het mogelijk om het interieur van het eigenlijke Rembrandthuis in de oorspronkelijke 17e eeuwse staat terug te brengen. De restauratie is na anderhalf jaar voltooid en Rembrandts woonhuis is nu alweer een aantal maanden voor publiek toegankelijk.


Het museum staat in de oostelijke binnenstad van Amsterdam en is goed te bereiken met auto en openbaar vervoer. In het Rembrandtshuis zijn, net als in het eveneens met nieuwbouw verrijkte Anne Frank Huis, de museale voorzieningen in de uitbreiding ondergebracht. Daar is nu ook de indrukwekkende collectie etsen en prenten van Rembrandt permanent en overzichtelijk tentoongesteld. Verder is er ruimte voor
tijdelijke tentoonstellingen. Op de begane grond van de museumnieuwbouw vind je de museumwinkel, waar naast accessoires,
boeken en prenten ook complete schildersets tot het assortiment behoren. Hier kun je ook de doorsteek maken naar het naastgelegen Holland Experience waar je een hapje of drankje kunt bestellen. Handig, zon combinatie.

Via trap of lift daal je af naar een ruim opgezet souterrain. Daar bevinden zich de bewaakte garderobe (met gratis kluisjes) en het auditorium, waar elke tien minuten een video met achtergrondinformatie over het leven en het huis van Rembrandt te
zien is. Een glazen pui biedt uitzicht op de binnenplaats waar Rembrandt waarschijnlijk de Nachtwacht heeft geschilderd.
Via het sousterrain kom je in de keuken van het oude Rembrandthuis. Vandaar leiden donkere wenteltrappen, sfeervol verlicht met kaarslampjes, naar de oorspronkelijke entree, de handelskamer, de woon- en slaapkamer en hoger naar de kunstkamer en het atelier waar Rembrandt met zijn leerlingen werkte. Op de bovenste etage kun je overstappen naar de nieuwbouw.

Maar de wandeling door het voormalige woonhuis stelt teleur. Is dit nu alles? De duidelijke informatiepanelen in de tien woonhuisvertrekken beloven heel wat, maar het merendeel van de ruimtes is onthutsend leeg, met uitzondering van het indrukwekkende kunst- en rariteitenkabinet. Bij navraag blijkt dat de meeste vertrekken helemaal nog niet klaar zijn! Het museum verwacht pas in december de laatste kamer, het schildersatelier van Rembrandt, compleet met kwasten en doeken te hebben ingericht. Jammer dat zoiets nergens vermeld staat. Misschien moet ik volgend jaar nog maar eens terugkomen in de hoop een indrukwekkender gevoel aan het bezoek over te houden.

Auteur: Janine van Rooijen
468

Reactie verzenden

Share This