Selecteer een pagina

Het verdwijnen van Ikea heeft de markt rechtgezet

Wonderable in 2020

Algemeen

Vanmiddag stuurde ik een v-mail naar de andere kant van de wereld. Het is hier dan al volop dag, terwijl daar de wereld nog in diepe rust is. Door de opmars van internet en spraaktechnologie vergeet ik soms het tijdverschil. Zakendoen is veel makkelijker geworden. Toen ik in 2010 begon met Wonderable was leveranciers bezoeken een tijdrovende aangelegenheid. Nu stuur ik een ontwerptekening die ze daar in 3-D uitprinten. Overleggen doen we via e-tv en dan heb ik het gevoel dat ik de werkplaats kan ruiken.

 


Toen was ik ontwerper, directeur, magazijnbediende, boekhouder en standbouwer. Nu houd ik me vooral bezig met de creatieve strategie van het bedrijf. Ik ontwerp nog steeds, maar bijna nooit meer alleen. We werken veel samen met gastontwerpers uit verschillende landen. Door ontwerpers en makers met een sterke eigen traditie bij elkaar te zetten krijg je geweldig spannende ontwerpen. De Cubic Dream uit mijn allereerste collectie is daar een goed voorbeeld van. Talenten bundelen was mijn uitgangspunt toen ik met Wonderable begon en dat is nooit veranderd .

De financiële crisis heeft het thema duurzaamheid in het juiste licht gezet en achteraf gezien had ik niet op een beter tijdstip kunnen starten. Sinds Ikea failliet is doen vintage Ikea meubelen het goed op Marktplaats en ergens heeft het ook wel iets, die anonieme manier van ontwerpen. Toch ben ik blij met de hernieuwde aandacht voor vakmanschap. Ik geloof in aandacht, liefde en precisie. Dat is een manier van zorgvuldig omgaan met energie, en dat is een verplichting die we aan onszelf hebben en aan iedereen die na ons komt.
Meer dan ooit ben ik me ervan bewust dat ik onderdeel ben van een traditie, van een beweging die nooit stopt. Daarom ben ik ook zo trots op mijn eigen Wonderable Academy. In augustus vorig jaar is de eerste lichting studenten begonnen. Ze komen overal vandaan: België, India, Brazilië, Polen, Bangladesh. Stuk voor stuk gepassioneerde jonge mensen met talent en besef van de waarde van een goed ontwerp. Ik ben heel benieuwd wat ik over tien jaar doe, in 2030. Dan ben ik 63 en gezien de medische ontwikkelingen ongeveer op de helft van mijn leven. We zullen zien!

Auteur: Carla Peters Carla Peters (1989) is sinds 2009 eigenaar en hoofdontwerper bij Wonderable. Wonderables zijn handgemaakte meubelen en accessoires die Peters ontwerpt in samenwerking met lokale ambachtslieden wereldwijd. (carla.peters@wonderable.nl)
468

Reactie verzenden

Share This