Geschiedenis vertellen aan de hand van verhalen vinden wij een uitstekende ontwikkeling. Internetbezoekers moeten worden getriggered door een aansprekend relaas waarin ze zichzelf terug kunnen vinden. Iedereen weet dat een pakkend verhaal in het caf, of een leraar van vroeger die beeldend kon vertellen, een indruk maakt die je nooit zal vergeten. Via internet, het medium waar tegenwoordig bijna iedereen toegang tot heeft, kunnen historische geluidsfragmenten met pakkende beelden op eenvoudige wijze worden gecombineerd.
Een voorbeeld van een initiatief waarbij meer mensen toegang kunnen krijgen tot historisch beeld en geluidsmateriaal en historische gegevens uitgewisseld en geconserveerd kunnen worden is het project dat de BBC begin dit jaar in gang heeft gezet. Onder de naam Creative Commons wordt een enorm archief van beeld- en geluidsfragmenten zonder restricties toegankelijk gemaakt voor iedereen via het internet. Daarnaast wordt gestimuleerd dat er een uitwisselingsstroom van informatie op gang komt doordat iedereen zijn eigen gegevens mag toevoegen. Door een CC-licentie aan de content te hangen maakt de BBC het mogelijk voor iedereen om content te downloaden, te delen, aan te passen en nieuwe content erop te baseren. Commercieel gebruik van de content wordt niet toegestaan. Zo wordt een legaal publiek domein van audio- en visueel materiaal geschapen voor iedereen in het Verenigd Koninkrijk. U leest het goed, helaas alleen voor het Verenigd Koninkrijk.
Uiteraard worden er in ons kleine landje ook initiatieven ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld KICH (KennisInfrastructuur CultuurHistorie) waar een digitaal kennisnetwerk wordt ontwikkeld waarmee het mogelijk is om cultuurhistorische informatie te ontsluiten en te koppelen, te bundelen en stapelen. Dit betreft echter alleen gebouwde en archeologische monumenten. Een ander initiatief is dat van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Uitzending bewaard, wat het mogelijk moet maken via internet alle downloadables die nu her en der op websites van verschillende omroepen staan op n plek te vinden.
Tot de tijd dat er in Nederland een landelijk initiatief wordt opgezet waarbij alle documentatie en beeld- en geluidsarchieven voor iedereen via internet toegankelijk worden zult u als museum of gemeentearchief de taak op zich moeten nemen. Ik zou zeggen: doet u uw best, voor de genteresseerde burger!