Selecteer een pagina

Hotels favoriet, Parijs de culturele stad

Cultuurbezoek in eigen land wordt vooraf gepland

Algemeen
Bijna driekwart van de Nederlanders die in eigen land cultuur bezoeken, zien dat als een ‘vanzelfsprekende bezigheid. Voor Nederlandse cultuurtoeristen in het buitenland is dit percentage lager, maar ook nog steeds 50%. Het bezoek aan een culturele attractie in het buitenland is vaak onderdeel van verschillende activiteiten. Cultuurbezoek in Nederland wordt vaak vooraf gepland, rapporteert ATLAS dat in opdracht van de Europese Commissie cultuurtoeristisch onderzoek verricht.


De Nederlandse cultuurtoerist in het buitenland is net als de Europese cultuurtoerist hoog opgeleid, heeft een modaal tot hoog inkomen en gaat vaak op vakantie. Ruim 70% is tussen de 20 en 49 jaar. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse cultuurbezoeker in eigen land. Deze groep is ouder (59% is 40 jaar of ouder), heeft een lagere opleiding en gaat minder vaak op vakantie, maar heeft ook een modaal tot hoog inkomen. Voor beide groepen cultuurbezoekers geldt: culturele attracties worden zowel tijdens de vakantie als in de overige vrijetijd bezocht.

Van zowel de Nederlanders die in eigen land cultuur bezoeken als de cultuurtoeristen die naar het buitenland gaan, valt 25% in de hoogste inkomensgroepen. Bijna 80% van de Nederlanders in het buitenland heeft hoger onderwijs (HBO of universiteit) gevolgd, tegen 43% van de cultuurbezoekers in eigen land. Meer dan de buitenlandse cultuurbezoeken staan de binnenlandse cultuurvisites in het verlengde van de werkkring.

Eerste keer
Zowel de Nederlandse cultuurtoerist in het buitenland (82%) als de Nederlandse cultuurbezoeker in Nederland (72%) bezoeken de meeste attracties of evenementen voor de eerste keer. In Nederland gaat men vaker voor de tweede keer. Driekwart van de Nederlandse cultuurtoeristen in het buitenland gaat naar meerdere culturele attracties, tegen 70% van de cultuurbezoekers in Nederland.
Nieuwe ervaringen opdoen blijkt voor ruim de helft van de onderzochte Nederlandse cultuurtoeristen in het buitenland het motief te zijn van een bepaald cultureel bezoek. Een even groot aantal bezoekt de attractie om te ontspannen.

De onderzoeksgegevens tonen aan dat Nederlanders op vakantie n in de overige vrijetijd culturele attracties bezoeken. Dit geldt voor acht van de tien Nederlanders in het buitenland en zelfs voor negen van de tien cultuurbezoekers in Nederland.

Vaak op vakantie
Maar liefst 46,5% van de Nederlandse cultuurtoeristen in het buitenland had in het voorafgaande jaar meer dan drie korte vakanties opgenomen. Voor de Nederlandse cultuurbezoekers is dit aandeel veel lager, namelijk 24%. Ook voor de lange vakanties geldt dat 47,2% van de ondervraagde Nederlanders in het buitenland meer dan twee keer op reis is geweest, tegenover 28,4%
van de Nederlandse cultuurbezoekers in Nederland.

Parijs favoriet
Parijs geldt als de culturele stad van Europa. Voor de Nederlandse cultuurbezoekers gevolgd door Florence, Amsterdam, Rome, Praag en Londen en voor de Nederlandse cultuurtoeristen in het buitenland door Londen, Florence, Rome, Amsterdam en Praag. Hier past wel de kanttekening dat een zeer groot aantal Nederlanders (66%) werd genterviewd in Groot-Brittanni en Ierland.

Hotel
Ruim eenderde (35,2%) kiest het liefst een hotel als overnachtingsmogelijkheid. Daarna volgen tent en caravan. De meeste cultuurtoeristen regelen de vakantie helemaal zelf (34,1%). Een kleiner aantal (19,1%) laat alles door een derde (touroperator, reisbureau) regelen. Van alle ondervraagden gaat ruim de helft met de partner op vakantie, gevolgd door de vakanties die met familie en vrienden worden doorgebracht.

Auteur: Caro Bonink en Greg Richards; Caro Bonink is free-lance adviseur cultuur en leisure. Greg Richards is cordinator ATLAS en docent vrijetijdswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Brabant.
Referenties: In het vorige nummer van MMNieuws is ingegaan op Cultural Tourism Research Project, een groot internationaal onderzoek uitgevoerd door ATLAS in opdracht van de Europese Commissie. Bovenstaand artikel gaat nader in op het cultuurbezoek van de Nederlander in binnen- en buitenland. De gegevens zijn gebaseerd op het onderzoek van ATLAS in 1997
468

Reactie verzenden

Share This