Selecteer een pagina

In Eindhoven gebeurt het?

Algemeen
Binnen de creatieve industrie van Eindhoven ligt de focus op de designsector. Dat bevestigt Rob ter Steege, programmamanager cultuur van de gemeente Eindhoven, nog eens als hij spreekt over de krachtwijken. Designers werken hier al in een vroeg stadium, zelfs tijdens de studie, samen met bedrijven en vormgeven heeft al snel een economische betekenis. En ook de krachtwijken benadert Eindhoven vanuit de design.


Designers richten zich steeds meer op het vormgeven van processen in plaats van producten. Dit gebeurt meer en meer vanuit engagement. Ik heb het gevoel dat het fenomeen Krachtwijken bijna een designproces geworden is. Ter Steege benadrukt hiermee dat het gaat om het hervormgeven van een woongebied waarbij de mensen die er wonen centraal staan.

4Apostelen
Wanneer designers een oude kerk betrekken, gaat het er leven. Dat zegt Ter Steege over ontwerpersgroep de 4Apostelen in Eindhoven. Jonge creatieve ondernemers krijgen deze woon- en werkruimte aangeboden door de gemeente, in samenwerking met stichting Woonbedrijf. Vier jaar de tijd hebben de ontwerpers om hun eigen bedrijf of atelier op te zetten om vervolgens zelfvoorzienend te kunnen zijn. Kerken worden zo opnieuw een sociale ontmoetingsplek en fungeren als voorziening voor creatieve ondernemers.

T+Huis
Woensel West is n van de drie krachtwijken van Eindhoven. In 2006 ontwikkelden twee jonge ontwerpers in samenwerking met woningcorporatie Domein het T+Huis. Dit wijkcentrum creerden zij vanuit hun designerachtergrond, die dient als een woonkamer waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren en die als expositieruimte gebruikt kan worden. Het T+Huis geeft de buurt een gezicht en is daarmee ook vormgeving.

Auteur: redactie@mmnieuws.nl
468

Reactie verzenden

Share This