Selecteer een pagina

In utrecht gebeurt het?

Algemeen
Harm Scheltens van Utrecht Manifest vertelt over zijn project in de krachtwijk Kanaleneiland. Utrecht Manifest is een internationale culturele binnale die de hedendaagse ontwikkelingen in design en architectuur vanuit een sociaal perspectief beziet. Naast tentoonstellingsactiviteiten biedt Utrecht Manifest een permanent forum voor onderzoek en reflectie dat zich concentreert op sociale vormgeving.


Kanaleneiland sociaal vormgeven
Dat wat nodig is, is nodig en daarmee zegt Scheltens alles. Wij consumeren meer dan we nodig hebben en daar moet en kan iets aan gebeuren. Scheltens bepleit het maken van producten voor de langere termijn, waarbij rekening gehouden wordt met restanten en de belasting van het productieproces op de omgeving. Wat is duurzaamheid in vormgeving? Dat onderzocht Utrecht Manifest, onder andere in een groots symposium met als thema het duurzaamheidsdilemma. De dag daarop stuurden zij de jonge architecten Brillembourg en Klumpner met 22 designstudenten Kanaleneiland in. Dit architectenduo werkte vanuit een soort sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid in Caracas in Venezuela. Wat zij doen is sociale vormgeving, zo creer je een samenleving! zegt Scheltens enthousiast. Op welke manier deze aanpak, van onderaf en samen met bewoners, in Kanaleneiland zijn vruchten zal afwerpen wordt duidelijk in het vervolgproject.

Kunst In Overvecht
Vier maanden lang werken vijf kunstenaars in de (kracht)wijk Overvecht in Utrecht. Dit gebeurt in het kader van het beeldende kunstproject, In Overvecht. Dit is een initiatief van de Adviescommissie voor Beeldende Kunst en Vormgeving (ABKV) van de gemeente Utrecht. Wat is het gezicht van de wijk, van de openbare ruimte en de mensen? En waar vindt de culturele uitwisseling plaats? Daarmee gaan de kunstenaars aan de slag. n van de nieuwe cultuurhuizen in Overvecht is de Stefanus. In deze voormalige kerk vinden culturele activiteiten plaats en zijn kunstinstellingen gehuisvest.

Auteur: redactie@mmnieuws.nl
468

Reactie verzenden

Share This