Selecteer een pagina

Johan Idema en Simon van den Berg over

Koers Kunst

Algemeen
Koers Kunst is een initiatief om de discussie over cultuur een nieuwe richting te geven. MMNieuws legde initiatiefnemers Johan Idema en Simon van den Berg enkele vragen voor over wat ze beogen met Koers Kunst en vroeg naar reacties op hun nieuwe initiatief:

Wat is Koers Kunst kortweg?
Koers Kunst is een onafhankelijke zoektocht naar de mogelijkheden voor vernieuwing in de cultuurwereld. Je zou het een landelijke brainstorm kunnen noemen. Drie maanden lang vragen we deskundigen (insiders en outsiders) en het publiek om hun beste ideeën aan te dragen. We zijn op zoek naar ambitieuze plannen die problemen oplossen of kansen pakken om de productie, presentatie, deelname en financiering van kunst en cultuur te verbeteren. De beste ideeën worden direct online verspreid op www.koerskunst.nl, zodat iedereen ze kan lezen én kan reageren. De Volkskrant en de AVRO doen als mediapartners regelmatig verslag van onze zoektocht.
 
Wat willen jullie bereiken met Koers Kunst?
We willen een pleidooi houden voor een andere discussie over -cultuur: niet defensief, over geld of om belangen, maar een open, creatief en scherp gesprek over hoe het anders en beter kan. Volgens ons vormt elke crisis namelijk ook een kans om naar de tekentafel terug te keren en alternatieven te bedenken. We richten ons op de opgaven waar het werkelijk om draait: hoe blijven kunst en cultuur de creatieve motor van ons land? Hoe kunnen we cultuur meer van het publiek maken? Hoe kunnen cultuurmakers een grotere rol spelen in de uitdagingen van Nederland? Aan het eind van de zoektocht hebben we een palet van voorstellen, dat ons hopelijk laat zien dat meer aandacht voor creativiteit en vernieuwing de moeite loont. 

Wat zijn reacties uit de cultuurwereld?
We krijgen veel enthousiaste reacties en bevestiging dat een initiatief als Koers Kunst nodig is. De ideeën op de website zelf maken veel discussie los, iets wat we juist beogen. Veel voorstellen raken namelijk ook achterliggende politieke keuzen wat we met cultuur willen. Natuurlijk zijn er ook altijd mensen die roepen dat Koers Kunst helemaal niet nodig is. Zoals een museumdirecteur die vindt dat hij geen nieuwe ideeën nodig heeft, maar juist meer geld. De bezuinigingen op cultuur zijn fors, dat beamen we. Maar volgens ons zijn goede ideeën net zo nodig als meer geld. Wie zegt nou nee tegen deskundigen en publiek die met je mee willen denken? Misschien opperen ze ideeën waarmee je juist meer geld kan verdienen!
 

Wat zijn jullie doelgroepen?  
We richten ons op de cultuursector en we nodigen een publiek van cultuurliefhebbers uit om mee te denken, omdat zij vanuit het -perspectief van het publiek misschien weer op heel andere ideeën komen. In de cultuurwereld zelf merken we dat, naast de directeuren en bestuurders, er een grote groep van andere, vaak jongere werknemers zijn die een grote, latente behoefte hebben aan vernieuwing. 
Zijn deskundigen wel bereid om zomaar gratis ideeën te spuien?
Dat is iets wat ons enorm heeft verrast! Buitenstaanders als -Engin -Celikbas, directeur van Kesselskramer, Sigrid Hemels, hoogleraar belasting-recht en Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel -Planbureau – toch niet de minsten – zijn enorm betrokken én bereid om met ons mee te denken. Ze doen dit omdat ze geloven in het publieke belang van kunst en cultuur. Dat lijkt misschien logisch, maar het zijn drukke mensen en -niemand betaalt ze hiervoor. Hun bereidwilligheid is opvallend en waarderen we zeer. We vragen ons af of dit soort experts niet meer bij het cultuurbeleid moet worden betrokken.
Hoe verhoudt Koers Kunst zich tot de tafel van 6? 
Wat je ook van de tafel van 6 vindt, het is een poging om als gehele cultuursector iets te ondernemen. Dat is enorm belangrijk. Tegelijkertijd kiest de tafel voor een bestuurlijk jargon, subsidiefocus en abstractie-niveau, waar Koers Kunst juist concreet, vernieuwend en inspirerend wil zijn. Betekent dit dat wat de tafel van 6 doet niet nodig is? Nee, maar wij richten ons op de andere kant van het verhaal. Er is behoefte aan een meer open, publieke en ideegerichte discussie. Dat vinden niet alleen wij als initiatiefnemers, maar ook partijen als het Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS REAAL fonds en het VSBfonds, die Koers Kunst mogelijk maken. 
Had de sector zelf niet Koers Kunst moeten initiëren?
De cultuurwereld denkt steeds meer na over innovatie, vaak in de vorm van debatten en losstaande experimenten. Wij denken dat het ook anders kan worden aangepakt. Als we net als succesvolle bedrijven 10% van onze tijd en energie steken in resultaatgerichte R&D, dan kunnen we een flinke sprong maken. 
Kunnen lezers van MMNieuws ook meedoen?
Jazeker! Sterker nog, van de lezers van MMnieuws zouden we veel kunnen verwachten. Het algemeen cultuurpubliek oppert al de nodige ideeën, maar onder lezers van MMnieuws bevinden zich veel cultuurprofessionals met vast veel kennis en inzicht. Op de website geven we aan waaraan de ideeën moeten voldoen, dus kom maar op! 
Auteur: Redactie MMNieuws Johan Idema, initiatiefnemer van Koers Kunst, is senior cultuuradviseur bij LAgroup. Simon van den Berg, mede initiatiefnemer, is freelance journalist. (info@koerskunst.nl)
Referenties:  
468

Reactie verzenden

Share This