Selecteer een pagina

Kunst en Zaken: Corpus

Van fysieke naar financile balans

Algemeen
Culturele instellingen kunnen via de stichting Kunst & Zaken kosteloos een expert inhuren die hen adviseert over een specifiek probleemonderwerp. Hoewel Nederland dol is op alles wat gratis is, dient de kwaliteit van dit pro-bono advies in het oog te worden gehouden; zowel adviseur als kunstinstelling zijn immers tot niets gedwongen. Samen met de adviseur en geadviseerde evalueert MMNieuws een aantal recente projecten van Kunst & Zaken en probeert hiermee de uiteindelijke waarde en impact van de advisering te achterhalen.


Bij Corpus Acrobatisch Theater draait alles om balans. Op zoek naar evenwicht in de zakelijke kanten van het gezelschap, schakelde Corpus via Kunst & Zaken een pro-bono adviseur in.

In het reusachtige aanbod van kunst, cultuur en vermaak lijkt acrobatiek een ondergeschoven kindje. Dit zou wel eens kunnen liggen aan het feit dat acrobatiek een beetje het midden houdt tussen twee moeilijk mengbare vrijetijdsbestedingen: sport en kunst. Ook de associatie met het traditionele, maar inmiddels oubollige circus doet acrobatiek tekort. Zeker in het geval van Corpus, een gezelschap dat acrobatisch theater maakt en acrobatiek tot kunstvorm weet te verheffen. Corpus opereert in de traditie van het uit Frankrijk afkomstige cirque nouveau. Hierbij worden om ideologische redenen geen dieren gebruikt en wordt voor een meer theatrale aanpak gekozen. Een mengvorm van acrobatiek en theater dus, vaak resulterend in energieke beeldpozie.

Corpus Acrobatisch Theater is Nederlands enige professionele acrobatische gezelschap. Het is inmiddels tien jaar oud en wordt artistiek geleid door acrobatenduo Vincent Michels en Marley Eltz. Daarnaast heeft het gezelschap vijf freelance medewerkers. Corpus maakt complete voorstellingen, waar het gezelschap zon tachtig keer per jaar mee optreedt in het schouwburgencircuit. Daarnaast begeeft het zich op de zakelijke markt, door jaarlijks bij zon vijftig evenementen op te treden. In toenemende mate zijn de theatervoorstellingen van Corpus coproducties. Zo was Circus Jeroen Bosch, waarvan de Nederlandse tournee zojuist is afgerond, een samenwerking met het muziekensemble Flairck.

Op zoek naar financile balans
Productie en planning kwamen bij Corpus vroeger meer voort uit toevalligheden, dan dat sprake was van een consequent idee of beleid hierover. Door forse groei en gunstige toekomstperspectieven werd Corpus echter gedwongen een aantal bewuste keuzes te maken. Dit was reden voor het gezelschap om via Kunst & Zaken een adviseur in te schakelen. Corpus had met name behoefte aan externe expertise waarmee de financile aspecten van de groeiende organisatie in goede banen konden worden geleid. Na een aftastend kennismakingsgesprek werd Peter Kramer, financial controller van Compass Group, in de zomer van 2001 bereid gevonden Corpus als pro-bono adviseur bij te staan.

Aan de geplande werkzaamheden van financieel-strategische planning kwam Peter Kramer pas later toe. Corpus bleek plots ondersteuning nodig te hebben bij de financile afronding van onderhandelingen over een nieuwe coproductie. Met zijn financile expertise kon Peter Kramer deze ondersteuning direct bieden. Al doende bleek dat dit ook een geschikte manier voor de adviseur was om beter kennis te maken met het financile en zakelijke reilen en zeilen van Corpus. Na het succesvol afronden van de onderhandelingen bleek de samenwerking dermate te klikken dat Peter Kramer in december tot het bestuur van Corpus toetrad.

Van financile naar strategische planning
Corpus heeft het voornemen het theater een hogere prioriteit te gaan geven dan zakelijke evenementen. Deze beslissing is artistiek bewonderenswaardig, maar brengt wel een financieel risico met zich mee. De adviseur richtte zich, na het afronden van de onderhandelingen, eind 2001 dan ook eerst op het in kaart brengen van de geldstromen van Corpus. De onoverzichtelijkheid hiervan zorgde voor financile kwetsbaarheid van het gezelschap. De adviseur stelde een zogenaamd cashflowmodel op, waarmee de continuteit kon worden gewaarborgd. Hiermee kreeg Corpus een basis om verder te groeien.

Deze groei wilde Corpus vervolgens uitstippelen in een strategische plan, een andere belangrijke reden om een adviseur aan te trekken. In een aantal bestuursvergaderingen werd een lange-termijnkoers uitgestippeld. Op basis hiervan stelde de adviseur het strategisch plan op, dat binnenkort zal worden afgerond. En van de belangrijkste aandachtspunten van het plan is de professionalisering van Corpus, onder andere door de versteviging van de organisatie en het bestuur. Het plan kijkt zon vijf jaar vooruit, een planningshorizon met een lengte die Corpus nog niet eerder kende.

Inspiratie en voldoening
In het geval van Corpus heeft de adviseur een uitvoerende rol ingenomen en is hij tevens bestuurslid geworden. Hierdoor werd een strikt gehanteerde afbakening van het adviesproject minder noodzakelijk. Dit is de uiteindelijke impact van de advisering ten goede gekomen. Corpus is immers beter af met externe kennis en expertise in de vorm van een actief bestuurslid, dan via een adviseur die slechts korte tijd binnen is. De zwaar financile insteek van de advisering valt op: niet alleen is Corpus Nederlands enige acrobatische gezelschap, maar waarschijnlijk ook het enige dat gebruik maakt van een cashflowmodel.

Het is belangrijk te beseffen dat een gezelschap als Corpus niet over een zakelijke staf beschikt. Professionalisering en verzakelijking komen dan ook rechtstreeks op de schouders van de artiesten terecht. Pas bij goed reilen en zeilen kan een zakelijk leider worden aangetrokken. Het beschikken over een adviseur of actieve bestuursleden is bij een gezelschap als Corpus dan ook bijna noodzaak. Via Kunst & Zaken vormt de confrontatie tussen een adviseur uit het bedrijfsleven die rechtstreeks samenwerkt met de artiesten een interessante uitdaging. Pakt dat goed uit dan levert dit, zoals in het geval van Corpus, voor beide partijen veel inspiratie en voldoening op.

Auteur: Johan Idema – idema@bigfoot.com
468

Reactie verzenden

Share This