Selecteer een pagina

Kunst & Zaken Adviseurs Award 2005-2006

Algemeen
Sinds haar oprichting in 1996 reikt stichting Kunst & Zaken de Kunst & Zaken Adviseurs Award uit. De prijs wordt jaarlijks toegekend in het kader van het Kunst & Zaken Expertprogramma. Dit keer viel de Award toe aan Peter van Gelderen van Growth Consult.


Het Kunst & Zaken Expertprogramma heeft tot doel managers uit de culturele sector in staat te stellen expertise in te roepen bij het oplossen van complexe vraagstukken. Kunst & Zaken treedt daarbij op als intermediair. Na analyse van de aanvraag en de benodigde ondersteuning zoekt Kunst & Zaken een expert uit het bedrijfsleven die bereid is om, geheel pro bono, de desbetreffende culturele instelling van advies te voorzien.
De samenwerking tussen instelling en adviseur betekent een uitwisseling van kennis en ervaring die door beide partijen als zeer stimulerend wordt ervaren. Na het van start gaan van de adviesprojecten verzorgt Kunst & Zaken de begeleiding, de evaluatie en de verslaglegging van het project.
De activiteiten van Kunst & Zaken geven culturele instellingen de mogelijkheid gebruik te maken van know how die normaal gesproken buiten hun blikveld en (financile) mogelijkheden zou vallen. Voor het bedrijfsleven biedt het een kans om op een aansprekende manier zn culturele en maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Bovendien krijgen managers uit het bedrijfsleven zo de gelegenheid hun kwaliteiten te verruimen doordat zij kennismaken met de voor hen vaak onbekende wereld van het kunstbedrijf.

De feestelijke uitreiking van de Award voor 2005-06 vond plaats op 28 juni jl. in het Haagse Diligentia. Aan het K&Z Expertprogramma namen dit jaar (dat loopt van juni tot juni) zevenendertig culturele instellingen deel. Allen kregen telefonisch een vragenlijst voorgelegd, waarin zij hun oordeel konden geven over het succes van het adviesproject. Op basis van de antwoorden selecteerde een interne commissie een zestal genomineerden. Voor de Award 2005-2006 waren dat: Ellen van Egmond en Marcel Verhaar van SDU Uitgevers (adviseurs van Stroom, Haags Centrum voor Beeldende Kunst), Yvonne Kuhne van HRM Consultancy (adviseur van Werkgevers Kunst en Cultuur, Amsterdam), Edwin Velsink van Content (adviseur van de Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals in Amsterdam0, Peter van Gelderen van Growth Consult (adviseur van Stichting Moer-Staal/De Kift in Koog aan de Zaan), Jurriaan Pennink van Philips (adviseur van het Van Abbemuseum, Eindhoven) en Willem van der Vlies (adviseur van Stichting UMUT Literatuur, Utrecht).

De jury, bestaande uit afgevaardigden van het bedrijvennetwerk van Kunst & Zaken, kende Peter van Gelderen de prijs toe voor zijn advies aan Stichting Moer-Staal, de rechtspersoon die de belangen van de experimentele muziektheatergroep De Kift behartigt. De Kift is te karakteriseren als een familiebedrijf, waarin de broers artistiek en algemeen leider zijn, de vader meespeelt in de band en de moeder verantwoordelijk is voor de merchandising. Stichting Moer-Staal wilde haar bestuur professionaliseren. De adviezen van Peter van Gelderen gebaseerd op de 23 Aanbevelingen Cultural Governance resulteerden in een bestuur dat goed functioneert en daadwerkelijk bestuurt. Peter van Gelderen trad zelf toe tot het bestuur van de stichting om zorg te dragen dat zijn aanbevelingen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Auteur: Pieter de Nijs redactie@mmnieuws.nl
Referenties: Voor meer info over de verschillende K&Z-programmas, zie www.kunst-en-zaken.nl. (Zie ook Centraal, vanaf pagina 11 in dit nummer.)
468

Reactie verzenden

Share This