Selecteer een pagina

Kunstraad stuurt aan op conflict met wethouder

Algemeen
Mediamatic, STEIM en Waag Society kregen een negatief vooradvies van de Amsterdamse Kunstraad. Juist omdat digitalisering hoog op de agenda staat bij overheidsinstellingen was er volgens Floor van Spaendonck van Virtueel Platform reden om over die beslissing uitleg te vragen. De gemeente Amsterdam vraagt in haar cultuurbeleid om de ontwikkeling van broedplaatsen voor nieuwe media en laboratoriumfuncties. Het lijkt er dan ook op dat de Kunstraad aanstuurt op een conflict met de wethouder, aldus Willem Velthoven, directeur van Mediamatic.


De Kunstraad is het belangrijkste adviesorgaan van de gemeente Amsterdam op het gebied van culturele subsidies. Zijn adviezen dienen ter voorbereiding van het Amsterdams Kunstenplan. De instellingen kregen de mogelijkheid een concept vooradvies van de raad in te zien en hierop te reageren, zowel schriftelijk als mondeling. Uit het vooradvies bleek dat de overheid een ander begrip van e-Cultuur hanteert, namelijk meer vanuit het lart-pour-lart principe, aldus Van Spaendonck. Het was dus nodig helderheid te geven over wat kunst in e-Cultuur in de ogen van de e-Cultuursector inhoudt. Velthoven vertelt in een gesprek met de raad antwoord te hebben gegeven op hun vragen. Deze betroffen het kunstbegrip, de kwantiteit van activiteiten en de soort samenwerkingsverbanden van Mediamatic. Het gebrek aan kunstzinnige kwaliteit was het belangrijkste argument voor de afwijzing.

Vrijdag 18 april kwamen de definitieve adviezen van de Kunstraad uit. Velthoven, die op vakantie was, vernam via de sms goed en opvallend nieuws: Mediamatic heeft toch een positief advies gekregen. Dit in tegenstelling tot Waag Society en STEIM, die definitief geen steun ontvangen van de raad. Dat een instelling als Waag Society geen lokale subsidie meer krijgt, vindt Velthoven onbegrijpelijk. Ook is hij nog niet tevreden over het subsidiebedrag dat voor Mediamatic is geadviseerd. Tot december zullen we hiermee bezig zijn en er zal het nodige lobby- en perswerk verzet worden.

Advies Mediamatic

Huidig subsidiebedrag 103.960
Gevraagd 360.000 – geadviseerd 103.960

Uit het beleidsplan blijkt niet op welke manier Mediamatic nog een bijdrage zal leveren aan de totstandkoming van kunst via de digitale media. De laboratoriumfunctie die aan de instelling werd toegedicht, komt niet uit de verf. […] Mediamatic heeft zich gemanifesteerd en wil dat blijven doen met spraakmakende projecten, […] die de potentie hebben om brede publieke belangstelling te genereren. […] Mediamatic kan met deze plannen een duidelijke functie vervullen in de stad en een bijdrage leveren aan een gevarieerd kunstaanbod in Amsterdam. […] Mediamatic vraagt een forse subsidieverhoging […]. Daarin kan en wil de Kunstraad op basis van de aanvraag en de beperkte beschikbare middelen, niet meegaan.

Advies STEIM (Studio voor Electro-Instrumentale Muziek)

Huidig subsidiebedrag 67.370
Gevraagd 100.080 – geadviseerd 0

STEIM had en heeft een voortrekkersrol bij de acceptatie van elektronische muziekgerelateerde uitingen als kunstvorm en biedt daarmee een cultureel tegenwicht tegen de commercile elektronische muziek. De aanvraag die de instelling doet is echter niet cutting edge, maar doet gedateerd aan. STEIM loopt achter de recente ontwikkelingen aan en de instelling slaagt er niet in, zoals in het verleden, nieuw talent voor zich te behouden. Wel ziet de Kunstraad het belang in van een plek zoals STEIM deze biedt. […] De Kunstraad concludeert dat STEIM een duidelijke visie ontbeert op haar positie binnen het Amsterdamse kunstenveld en dat het niet in staat is om aan te geven waar de eventuele vernieuwing en ontwikkeling van de organisatie zal plaatsvinden.

Advies Waag Society

Huidig subsidiebedrag 134.720
Gevraagd 350.000 – geadviseerd 0

Uit het beleidsplan van Waag Society spreekt een zeer divers pakket aan activiteiten. […] Het aandeel van kunst en cultuur […] is echter op grond van het beleidsplan mager te noemen.[…] De Kunstraad constateert dat er binnen Waag Society geen sprake is van innovatie op het gebied van digitale media en kunst.
In het verlengde van dit gebrek aan kunstzinnige vernieuwing, constateert de Kunstraad dat de instelling geen functie voor vernieuwende kunstenaars heeft op het gebied van productie en presentatie. […] Niet duidelijk wordt welke initiatieven op het terrein van de kunstzinnige digitale media door middel van een subsidiring ten uitvoer zullen worden gebracht.

Auteur: redactie@mmnieuws.nl
468

Reactie verzenden

Share This