Selecteer een pagina

Leisure gekaderd voor komende decennia: Zoetermeer als vernieuwende plezierstad

Algemeen
Zoetermeer is n van de eerste gemeenten in Nederland die ruimtelijk en programmatisch beleid ontwikkelt voor vrijetijdsfuncties. Het gemeentelijk beleidsplan overstijgt de traditionele velden van sport, cultuur, welzijn, ruimtelijke ordening en economische zaken. De opgestelde leisurevisie is nauw afgestemd op het Masterplan Zoetermeer 2025 en schetst de contouren voor de komende decennia. De visie is uniek, vanwege de vernieuwende rol die de gemeente als pro-actieve partner richting marktpartijen dient te spelen.


Nieuwe vormen van vermaak, cultuur en sport moeten de aantrekkingskracht van Zoetermeer als moderne woon- en werkstad versterken. ECORYS-Kolpron werd door de gemeente uitgenodigd een visie op leisure te ontwikkelen. Centrale boodschap: Zoetermeer moet nieuwe combinaties tussen branches zoeken en als vernieuwer vooruitlopen in Nederland.

Tweesporengroei
Zoetermeer telt momenteel zon 110.000 inwoners. In 2025 moet dat aantal zijn gestegen tot 130.000. Daarnaast wil deze gemeente in dezelfde periode doorgroeien naar 70.000 arbeidsplaatsen (nu 45.000). Om deze stap te kunnen zetten, moet de gemeente een aantrekkelijke ambiance voor ondernemers creren Bedrijven blijken een goed woon- en werkklimaat belangrijker te vinden dan de prijs per vierkante meter. Vandaar dat Zoetermeer een visie op leisure wenst te ontwikkelen. De stad kan hiermee bewust bouwen aan haar attractiviteit.

Bonte lappendeken
Het huidige leisurebeleid van Zoetermeer is versnipperd en ontbeert een bovenregionale scope, zo analyseerde ECORYS-Kolpron. Wil Zoetermeer een rol van betekenis spelen in de verdringingsmarkt van de vrijetijdseconomie, dan moet ze zich nadrukkelijker onderscheiden op dit terrein. In Zoetermeer is ruimte voor een evenwichtige ontwikkeling van enkele karakteristieke vrijetijdszones, die gezamenlijk een aantrekkelijke lappendeken vormen en door routes met elkaar worden verbonden. Vernieuwend aspect in het visiedocument is het verweven van leisurevoorzieningen, bijvoorbeeld kunst en natuur. Zo wordt er niet alleen ingegaan op fun en pret, maar ook op meer sfeervolle voorzieningen als kunst en educatie. Daarnaast wordt voorgesteld unieke evenementen te organiseren, in samenwerking met private partijen. Evenementen kunnen worden ingezet voor het versterken van de identiteit van de deelgebieden en voor het ontwikkelen van nieuwe gebieden. Met evenementen wordt dan de ruimte veroverd. Evenementen zijn immers snel te organiseren, waardoor de uitgangspunten voor de leisurestructuur al in 2003 een gezicht kunnen krijgen. Dit jaar komt het daar wellicht al van, in de vorm van een internationaal snowboard event. Clustering is niet alleen noodzakelijk vanwege de schaars beschikbare ruimte – het zal gebieden ook voldoende aantrekkingskracht opleveren.

Onderscheidende projectgebieden
Naast het bieden van een breed leisure-basispakket moet Zoetermeer zich volgens het leisureconcept concentreren op een vijftal projectgebieden. Deze gebieden, elk met een specifieke bestemming en sfeerbeeld (bijvoorbeeld groen, cultuur, sport), kunnen uitgroeien tot aansprekende, bovenlokale vrijetijdsgebieden. Evenementen kunnen worden ingezet voor het versterken van de identiteit van de diverse deelgebieden. Het visiedocument telt een groot aantal praktische suggesties voor verruiming van vrijetijdsvoorzieningen en -activiteiten.
Enkele voorbeelden: een aantrekkelijker loopverbinding tussen het Stadshart en het Oude Dorp, meer funshopping, sfeeractiviteiten op de markt, een (sport)hotel, trim- en langlaufroutes, een bobsleebaan, een multifunctionele discotheek, landschapskunst, een thermencomplex, een groen hotel en een landschapscamping, een arthousebioscoop en een kunsthal. In 2025 moet er tevens een attractieve groene hoepel rondom het stedelijk gebied zijn ontstaan, waar de inwoners kunnen fietsen, wandelen en skaten. Hiermee kan Zoetermeer zich sterk profileren binnen de regio en zelfs erbuiten.

Naar een nieuw beleid
Gezien de grilligheid van de markt dient de gemeente Zoetermeer per projectgebied te kiezen voor sfeerbeelden, die leidend moeten zijn in het toelaten en selecteren van marktpartijen. Het aangegeven ambitieniveau (bovenregionaal, regionaal) is een ander belangrijk selectiecriterium. Verder zijn er duidelijke verschillen in stedelijkheid en landschappelijkheid tussen de gebieden, die een handvat kunnen bieden in de ontwikkeling van de projectgebieden. Gezien de huidige sectorale benadering van leisure binnen de gemeente is het essentieel om voor de projectgebieden die tot 2007 ontwikkeld kunnen worden eindverantwoordelijken aan te stellen. In de onderhandeling met nieuwe partners/bedrijven zijn de volgende criteria hanteerbaar:
– voorzieningen met een bovenlokale uitstraling moeten bereid zijn zich te vestigen in n van de projectgebieden;
– partijen dienen bij te dragen aan de ontwikkeling van de gewenste leisurestructuur en positionering van verrassend vernieuwend;
– voorzieningen hebben een duidelijke kwalitatieve uitstraling;
– ondernemers zijn bereid tot samenwerking met andere partijen (marketing, promotie, organisatie).

Burgers en organisaties in Zoetermeer hebben de afgelopen tijd de gelegenheid gehad om op het visiedocument te reageren. Dit najaar wordt het document in de gemeenteraad behandeld en wordt het vervolgens onderdeel van het Masterplan Zoetermeer 2025.

Auteur: Arno Ruis Meer informatie: ivdschooraruis@hotmail.com
468

Reactie verzenden

Share This