Selecteer een pagina

Levert de VOC weer wat op?

Rubriek: Visite virtueel

Algemeen

Vierhonderd jaar geleden kreeg de VOC alleenrecht op de handel met Azi. Het was het begin van een periode van grote economische en culturele bloei. Om dit jubileum te vieren, brengen diverse sectoren in 2002 deze tijd opnieuw onder de aandacht. Vooral de overheid wil het Nederlandse publiek laten zien wat het belang is van wereldwijde orintatie en ondernemerschap voor de toekomst van Nederland. Maar bovenal moet de viering van het VOC-jaar een toeristische impuls teweegbrengen. Gaat er weer verdiend worden aan de VOC?

Gedurende het VOC-jaar vinden er veel activiteiten, evenementen en tentoonstellingen plaats. De promotie hiervoor gebeurt uiteraard ook op internet. Sommige websites richten zich vooral op de achtergrondinformatie, terwijl andere juist laten zien wat er tegenwoordig (nog) te zien is van de VOC. Zoals Johan van Oldenbarnevelt ooit de verschillende Oost-Indische Compagnien overtuigd heeft van het belang van samenwerking, zo blijkt ook nu samenwerking het toverwoord. Vooral de stichting Viering 400 jaar VOC heeft geleerd van de geschiedenis, door alle informatie te verzamelen en samen te brengen op n site. Andere sites, Viering 400 jaar VOC voor jongeren en VOC-jaar mikken vooral op jongeren of theaterliefhebbers.

Viering 400 jaar VOC

De site Viering 400 jaar VOC is een initiatief van de gelijknamige Haagse stichting. De stichting stimuleert activiteiten die de bloeiperiode van Nederland terughalen. Ze wil hiermee de betekenis tonen van de VOC voor de ontwikkeling van Nederland, maar vooral ook verbanden leggen met het heden en de toekomst. Ons land mag, zo vindt de stichting, tenslotte trots zijn op haar wereldhandelsverleden en zich presenteren als de toegang tot Europa. De site moet het centrale informatiepunt rond de herdenking zijn.
De stichting maakt met haar site de verwachting van het centrale informatiepunt zeker waar. Ze legt uit wat er nu eigenlijk gevierd wordt, biedt een compleet overzicht van evenementen per maand of thema en geeft actualiteiten en achtergrondinformatie. Het bieden van zoveel informatie kan snel onoverzichtelijk worden en de bezoeker het gevoel geven rond te dobberen op n van de grote oceanen. Deze site bewijst dat het anders kan; de genteresseerde krijgt een snelle en eenvoudige doorleiding naar informatie die hij of zij zoekt. De vraag is wl of bezoekers ook wat doen met de informatie die ze vinden. Een directe mogelijkheid tot reserveren van kaartjes of een automatische herinnering per e-mail had de drempel tot toeristische actie nog kunnen verlagen.

VOC-viering voor jongeren

De site Viering 400 jaar VOC voor jongeren is helemaal gericht op het lager en middelbaar onderwijs. De site is genitieerd door het ministerie van OCenW. Het ministerie wil onderwijsmateriaal bieden waarmee jongeren hun eigen VOC-verhaal kunnen maken. Verder biedt het docenten een leidraad voor les over het onderwerp en tips voor activiteiten.
De jongerensite geeft veel achtergrondinformatie op een encyclopediemanier, met afbeeldingen en materiaal waarmee leerlingen zelf een VOC-verhaal kunnen samenstellen voor een verslag of spreekbeurt. Zo komen de jongeren op een leuke manier in aanraking met het cultureel erfgoed van ons land.
Docenten krijgen lesadviezen en tips voor interessante excursies. Zo varen ook de culturele instellingen wel bij de educatieve aandacht voor de VOC. Het aanbod van activiteiten is wel summier en geeft jammer genoeg geen doorleiding naar informatie om daadwerkelijk te boeken voor grote groepen.

VOC-jaar in culturele voorstellingen

De site met internetadres VOC-jaar is opgezet door het cultuurhistorisch impresariaat Hollandsch Fortuyn uit Hoorn. Hollandsch Fortuyn gebruikt het veelbelovende internetadres (www.voc-jaar.nl) vooral om eigen voorstellingen onder de aandacht te brengen. Het gebruiken van een slimme naam om jezelf te verkopen is op het vrije internet uiteraard geoorloofd. Maar het eenzijdige aanbod onder de naam VOC-jaar geeft het geheel een minder betrouwbaar karakter.
En wat als we de site gebruiken voor hetgeen hij gemaakt is: voorstellingen vinden van Hollandsch Fortuyn? Een gevonden voorstelling geeft globale informatie, maar biedt geen mogelijkheid direct contact op te nemen met de aanbieder en zet dus niet echt aan tot actie. Het is als een VOC-schip waar men vol vertrouwen aan begonnen is te bouwen. Maar zonder onderhoud vaart een schip al gauw op de klippen.

Conclusie

De site van de stichting Viering 400 jaar VOC zal tijdens het VOC-jaar het beste informatiepunt zijn. Door alle informatie samen te brengen op n site laat de stichting zien dat het VOC-jaar ieder wat te bieden heeft. Alleen maakt de bezoeker zelf uit of hij of zij ook daadwerkelijk evenementen bezoekt en geld uitgeeft. Pas dan levert de VOC ook in 2002 weer wat op!

Auteur: Martijn Krenn e m.krenn@zappwerk.nl
Referenties: Bekeken sites: y www.voc400.nl x www.400jaarvoc.kennisnet.nl c www.voc-jaar.nl
468

Reactie verzenden

Share This