Selecteer een pagina

Loungen: bankzitten in huiskamersfeer

Algemeen
Terwijl de meeste consumenten nu pas toe zijn aan het optimaal genieten van de rust van hun huiselijke omgeving, schaamt de happy few zich bij de gedachte aan het ongeveer tien jaar geleden zo populaire cocoonen: je thuis terugtrekken op de bank met een video of een goed boek, of na een vluchtig contact met de partner 3,5 uur tv kijken. Jaren geleden was de huiselijke sfeer buiten de deur alleen te vinden in kleinere cafes, waar hier en daar een bank verscheen waarop je lekker lui onderuit kon zakken. Pas recentelijk is het fenomeen loungen ontdekt en uitontwikkeld als hoogwaardig horecaconcept.


Een bezoek aan een drietal trendy uitgaansgelegenheden in Amsterdam levert een aardig beeld van de mogelijke toepassingen van loungen in leisure-voorzieningen.

Vakzuid
Cafe-Restaurant-Lounge Vakzuid is te vinden in het geheel gerenoveerde Olympisch Stadion aan de Zuid-as van de hoofdstad. De initiatiefnemers wilden een grootstedelijke uitstraling en internationale allure creren zonder het Amsterdamse gevoel van gezelligheid te verliezen. Nu is het nog te druk om optimaal te kunnen genieten van het hangen op de designer-banken op de begane grond, met uitzicht op de atletiekbaan. Al op de eerste dag na de opening kon Vakzuid namelijk rekenen op warme belangstelling van verschillende doelgroepen, van beurstypes tot gezinnen met kleine kinderen. Van aangename rust in het weekend is al helemaal niets te merken, aangezien dat bij het concept van Vakzuid hoort: de muziek gaat op volle toeren en het meeste meubilair wordt eruit gehaald om de m2 optimaal te benutten.

Supper Club
Bij de Supper Club gaat het er anders aan toe. Hier kun je, languit liggend op witte banken, in een high-tech omgeving dineren. De Supper Club serveert een vast menu, dat verdeeld over de avond de nodige wachttijd veroorzaakt. Deelnemers aan dit Romeinse gebeuren liggen om tien uur al verveeld voor zich uit te staren of turen naar het immense videoscherm, waarop hedendaagse vloeistofdias worden geprojecteerd. Het concept is ook hier zeer populair. Reserveren in het weekend kan pas over drie weken.
De huiskamersfeer moet eerder gezocht worden in de onder het restaurant gelegen lounge-bar-discotheek. Op dinsdagavond is het er vrijwel uitgestorven. Voor het eerst is er geen geld aan publiciteit uitgegeven voor de vaste thema-avonden. Ook hier moet populariteit gepromoot worden.

Nl
Nl sluit als uitgaansgelegenheid nog het meest aan bij het populaire bankzitten in cafes. In een interieur dat het midden houdt tussen een Hilton-bar uit de jaren 70 en een gestript Chinees restaurant, vermaakt zich een mengeling van studenten, culturele en zakentypes. De mengeling van bezoekers maakt het in Nl aangenamer dan in Vakzuid, waar men de doelgroepen wel erg krampachtig van elkaar gescheiden houdt.

Auteur: Menno Heling
468

Reactie verzenden

Share This