Selecteer een pagina

Onderzoek

Aan onderzoeken die momenteel gaande zijn of net afgerond:

Algemeen

Cultuurtoerisme in Vlaamse steden, stedelijke revitalisatie en draagkracht

Het ontwikkelen van cultuurtoerisme als instrument om Vlaamse steden nieuw leven in te blazen en het belang voor de economische bedrijvigheid. Daar gaat het in dit onderzoek om. De ruimtelijke
kwaliteiten en de verankering in de stad zijn hierbij van belang.
Toetsing vindt plaats aan de hand van analyse van cluster- en netwerkvorming in binnensteden alsmede de aanbodstructuur van het cultuurhistorisch erfgoed en de bijbehorende voorzieningen.

Onderzoekers: Katholieke Universiteit Leuven ISEG en Universiteit Antwerpen, UFSIA, t +32 (0) 16 322 443.

Erfgoed en stedelijk management

Promotieonderzoek naar de historiciteit als stedelijke functie en het beheer van erfgoed als deel van de multifunctionele binnenstad. Het onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoeksprogramma naar centrummanagement door een City Centre Management Research Team.

Onderzoekers: Rijksuniversiteit Groningen, Vakgroep Stedelijke en Regionale planning, t 050 363 3873.

Dagattracties in Nederland, een toekomstverkenning

Het lijkt erop dat het bezoek aan dagattracties en evenementen
stabiel blijft en dat alleen demografische ontwikkelingen van invloed zijn op de cijfers. In dit onderzoek wordt gekeken naar de invloed van de huidige en toekomstige demografische, culturele en economische ontwikkelingen op de vraag en het aanbod in deze sector. Hoe kunnen aanbieders het beste inspelen op deze ontwikkelingen en welke scenarios voor 2010 zijn denkbaar?

Onderzoekers: Katholieke Universiteit Brabant, Vakgroep Vrijetijdswetenschappen, t 013 466 2208.

Het geheim van Holland

Afgerond is het onderzoek Het geheim van Holland: een onderzoek naar cultuurhistorisch toerisme in zes oudhollandse steden. Over de invloeden en gevolgen van gezamenlijke promotie en producten van Haarlem, Gouda, Dordrecht, Leiden, Schiedam en Delft. Deze steden richten zich op de cultuurhistorische toerist met als doelstellingen: meer toeristen uit binnen- en buitenland, toename van de verblijfsduur, en bezoek aan instellingen, meer gebruik van voorzieningen, en groei in bestedingen en werkgelegenheid in de recreatieve sector.
Onderzoekers: O+S en Sociaal Geografisch Bureau, t 078 639 6220 en 020 527 9527.

468

Reactie verzenden

Share This