Selecteer een pagina

Onderzoek naar festivalbezoek van allochtonen

Algemeen

Theater de Meervaart in Amsterdam Nieuw West organiseerde in april een festival Best in West. De Meervaart hoopte met dit festival vooral jongere allochtone bezoekers binnen te halen. Om na te gaan of de doelstellingen van dit festival zijn gehaald, is in opdracht van de Meervaart en Bureau Stadspas door O+S, het Amsterdamse Bureau voor Onderzoek en Statistiek, een onderzoek uitgevoerd.

Enige belangrijke conclusies uit dit rapport: de verwachtingen die men had ten aanzien van specifieke publieksgroepen werden bewaarheid; zo werd de R&B-avond overwegend bezocht door Surinaamse en Antilliaanse jongeren, de middag met Marokkaanse muziek door Marokkaanse jongeren (68%) en de avond met Turkse muziek door 83% bezoekers van Turkse afkomst. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers was 25 jaar; het merendeel (38%) in de leeftijd van 19 tot en met 24 jaar en 20% jonger, nl. 13 tot en met 18 jaar. 14% van de bezoekers was in het bezit van een Stadspas.

Interessant is dat ruim de helft (54%) van de bezoekers de Meervaart voor de eerste keer bezocht. Een andere opvallende conclusie heeft betrekking op hoe de bezoekers aan de weet waren gekomen dat het festival plaats vond: slechts 3% via een advertentie in een landelijk dagblad of via de website van de Meervaart (2%); liefst 42% via vrienden en kennissen, 22% via flyers en 16% via posters.
Wat ook opvalt, is dat gemiddeld veel bezoekers met zn vieren naar het festival zijn gekomen. Een derde kwam met meer dan vier mensen. Het bezoek aan het festival is vooral gedaan met vrienden (65%) of familieleden (45%). Bijna de helft van de Turkse bezoekers (49%) en vier van de vijf Marokkaanse bezoekers werden vergezeld door familieleden.

De onderzoekers bekeken ook het algemeen uitgaansgedrag van de festivalbezoekers. Daarbij bleek onder meer dat bezoek aan vrienden of familie de meest ondernomen uitgaansactiviteit is bij alle bezoekers. De bezoekers van de R&B-avond, voor het merendeel Surinamers en Antillianen, gaan daarnaast vaker dan gemiddeld naar een toneelstuk of een dans-/balletuitvoering. De bezoekers van de Marokkaanse middag gaan liever naar het caf of naar het buurthuis. De bezoekers van de Turkse avond vaker dan gemiddeld naar de snackbar of naar de disco. Bovendien gaat deze laatste groep wat vaker naar een concert.

Wordt er gekeken naar de verschillende leeftijdscategorien dan blijkt onder meer dat de jeugdigen (13 t/m 18 jaar) wat vaker naar de bioscoop gaat, jongvolwassenen vaak discoganger zijn, en de groep in de leeftijd van 25 t/m 30 en de groep ouder dan 30 relatief vaak naar een restaurant. Voor de dertigplussers blijkt ook dat zij relatief vaker naar een toneelstuk of een dans-/balletuitvoering gaan.

Auteur: PJG

468

Reactie verzenden

Share This