Selecteer een pagina

ONDERZOEK NAAR VRAAG EN AANBOD IN BEELDENDE KUNST MARKT

Algemeen
De Federatie Kunstbemiddeling FK en de Nederlandse Galerie Associatie NGA hebben onderzoek laten doen naar de markt van verkoop, verhuur en uitleen van hedendaagse beeldende kunst. Het onderzoek werd uitgevoerd door de onderzoeksbureaus EIM en Motivaction en gecordineerd door Stichting Artes. Doel van het onderzoek was inzicht te verkrijgen in de samenstelling van vraag en aanbod in de markt.


In totaal werden 3.000 kunstliefhebbers en 166 kunstbemiddelaars ondervraagd naar hun bevindingen. Uit het onderzoek bleek dat er in Nederland 695 professionele kunstbemiddelaars actief zijn, waarvan 580 als galerie en 115 als kunstuitleen. Gezamenlijk genereerden zij in 2005 ca 130 miljoen euro kunstomzet.
Interessante conclusies waren verder dat veel in kunst genteresseerden beginnen met het lenen van een kunstwerk bij een kunstuitleen, om later over te stappen naar een galerie. Verder bleek dat de leeftijdscategorie 16 -20 jaar veel belangrijker is voor de smaakontwikkeling dan voorheen werd aangenomen. Bijna een derde van de ondervraagde kunstliefhebbers gaf aan in de leeftijdsfase van 16 tot 20 jaar genteresseerd te zijn geraakt in hedendaagse beeldende kunst. Dit in tegenstelling tot eerder gehouden onderzoeken, op basis waarvan deze leeftijdscategorie aanmerkelijk minder serieus werd genomen. Tot slot bleek dat de kunstsector gebaat is bij collectieve promotie. Door een collectieve benadering kan het marktpotentieel beter en efficinter worden benut.

Auteur: Redactie redactie@mmnieuws.nl
468

Reactie verzenden

Share This