Selecteer een pagina

Ontwikkeling Plaatsen van Betekenis van start

Algemeen
Met de lancering van een kennisdelingsblog vond op 15 november jl. de officiële start plaats van Plaatsen van Betekenis. Plaatsen van Betekenis ontwikkelt een Europees crossmediaal platform voor erfgoedpromotie. In een pilotproject van twee jaar bouwt Plaatsen van Betekenis een internationale en meertalige webgids met plaatsen (locaties) die cultuurhistorisch van betekenis zijn.


De beschrijvingen, de verhalen en het (audio-)visueel materaal hiervoor worden verzameld door liefhebbers (amateurs-experts) als user generated content.
Doel van het project is enerzijds een betere ontsluiting van erfgoedinformatie en anderzijds het vergemakkelijken van het zoeken naar, en het bezoeken en beleven van Plaatsen van Betekenis. Naast de website ontwikkelt Plaatsen van Betekenis enkele innovatieve applicaties, zoals een routeplanner, een reisgidsgenerator (POD) waarmee een persoonlijke reisgids kan worden samengesteld, en apps voor mobiele hardware (smartphones).

Samenwerking
Plaatsen van Betekenis is bij uitstek een project waarin door middel van een brede samenwerking cultuurhistorische informatie voor een groot publiek toegankelijk wordt gemaakt. De ontwikkelde producten zijn bedoeld voor een brede doelgroep: professionals, kenners, liefhebbers en cultuurtoeristen. Plaatsen van Betekenis presenteert zich daarmee nadrukkelijk als een link tussen erfgoedinstellingen (musea, archieven, bibliotheken, toeristische branche) en het in kunst, cultuur en geschiedenis geïnteresseerde publiek.  Plaatsen van Betekenis is een initiatief van Menno Heling en Pieter de Nijs en wordt ontwikkeld in samenwerking met partners uit het werkveld, zoals collega-instellingen, marktpartijen en het publiek. Het Amsterdam Historisch Museum fungeert tijdens de pilotperiode als opdrachtgever. Het project stelt zich met het kennisdelingsblog http://blog.plaatsenvanbetekenis.nl open voor input en suggesties vanuit de erfgoedsector. Met dit blog geeft Plaatsen van Betekenis niet alleen ruimte voor samenwerking, maar biedt ook inzicht in dit innovatieproject, dat tot stand kan komen dankzij een bijdrage van de Subsidieregeling Innovatie Cultuuruitingen.

Auteur: Tekst: redactie MMNieuws
468

Reactie verzenden

Share This