Selecteer een pagina

Opgemerkt

Algemeen

Zuiderzeestad leert lessen

In Noord-Holland en ver daarbuiten is Enkhuizen bekend om zijn Zuiderzeemuseum, haven en historische binnenstad. En niet te vergeten de Enkhuizer almanak. In 1984 luidde de conclusie van een toeristische nota nog dat men eigenlijk niets nieuws hoefde te ondernemen.

Toch is in Enkhuizen sindsdien 25 miljoen gulden gespendeerd aan stadsreconstructie, een actief monumentenbeleid en aan nieuwe toeristische projecten. De gemeente bleef ondernemers en bevolking bij nieuwe of verfijning van bestaande projecten (Sprookjeswonderland, het openluchtzwembad) betrekken.

Enkhuizen trekt inmiddels jaarlijks 1 miljoen toeristen en heeft de twee best bezochte toeristische attracties van boven het Noordzeekanaal (museum en sprookjesbos) binnen de poorten.

Om lessen te leren van fouten die worden gemaakt en projecten die mislukken, worden alle voorzieningen op de voet gevolgd en bijgesteld aan de hand van een toeristisch recreatief actieplan.
Momenteel wordt in Enkhuizen een nieuwe haven gegraven. De gemeente draagt samen met andere fondsen en subsidiegevers tien miljoen gulden bij.

Mega-investering in megapark

In Enschede wordt aan het begin van het nieuwe millennium het grootste sport- en recreatiecomplex dat ooit in ons land is gebouwd, voltooid. De investering in Miracle Planet, zoals het project is genoemd, bedraagt zon 200 miljoen gulden.

De naam staat voor een virtuele reis naar een fantasieplaneet. Onderweg staat de beleving centraal en dan het liefst zo spectaculair mogelijk.

Op het belang van beleving binnen de recreatieve sector, ook wel aangeduid met de begrippen Erlebniskultur of sensorische cultuur, werd reeds gewezen in het Sociaal Cultureel Plan 1998

Bezoekers zullen zich in het nieuwe themapark van maar liefst zes hectare op allerlei mogelijke manieren kunnen uitleven. Zij kunnen skin op echte sneeuw in een decor van nagebouwde Alpen. Ook een virtueel partijtje voetbal is mogelijk met sterren als Romario. Of een woestijnrally naar het voorbeeld van Parijs/Dakar, een indoor schietparadijs in een jungle compleet met tropische planten, vuurspuwende vulkanen en gillende papagaaien.

Miracle Planet is anders opgezet dan andere grote recreatieprojecten in ons land. Gemeentelijke voorzieningen als zwembad of sporthal blijven achterwege. Ook is de gemeente Enschede geen partner in de exploitatie. Wel was de gemeente nauw bij het voortraject betrokken. Zoals bij het creren van een draagvlak en een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek. Ook heeft de gemeente bepaald dat het complex in zijn volle omvang gerealiseerd moet worden.

Om de binding met het project zo groot mogelijk te maken zijn de aandeelhouders partijen die voor tenminste 15% aan eigen middelen in Miracle Planet hebben genvesteerd. Het mega complex moet een bovenregionale uitstraling krijgen.

Auteur: Bron: SportAccom, nr 4, 1999
468

Reactie verzenden

Share This