Selecteer een pagina

Opgemerkt

Algemeen

Bibliotheken en hun websites: grote verschillen

Er zal wel vrijwel geen openbare- of vakbibliotheek meer zijn waar ten behoeve van de bezoekers geen pc’s staan opgesteld. In veel bibliotheken kunnen de gebruikers op die pc’s internetten en/of een catalogus raadplegen. Ook van buitenaf, bijvoorbeeld vanuit de luie kantoorstoel thuis, is steeds vaker online informatie op te vragen bij bibliotheekinstellingen. Die beschikken immers in toenemende mate over een eigen website. Op de grafische vormgeving daarvan is nogal eens wat af te dingen. Ten aanzien van de inhoud en gebruiksmogelijkheden zijn de verschillen groot.
Er zijn nog legio bibliotheken die op hun website slechts zeer summiere informatie verschaffen, en zich beperken tot adresgegevens, openingstijden en namen van medewerkers. Anderen gaan een stap verder en geven de mogelijkheid om de catalogus te raadplegen. Soms op nog zeer summiere en gebruiksonvriendelijke wijze. De Openbare Bibliotheek Roosendaal geeft haar leden veel gemak en is een goed voorbeeld van hoe het kan en zou moeten. De website (www.obroosendaal.nl) geeft veel informatie, nieuws, en een catalogus met uitgebreide zoekmogelijkheden. Bovendien gaat het zoeken in de catalogus razendsnel en wordt deze continu up-to-date gehouden. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld zien of een bepaald boek is uitgeleend. Ook bestaat de mogelijkheid om een boek online te reserveren. Alleen de bevestiging van de reservering gaat nog per post en niet per e-mail. Aan dat laatste wordt nog gewerkt.
PJG

M Tijdschrift voor Multimedia, nr 11, 2000

Belangrijke trends en ontwikkelingen in de vrijetijdssector

De vrijetijdsadviseur Reinoud van Assendelft de Coningh geeft in het themanummer over consument en vrijetijd van eYe zijn visie op de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de vrijetijdssector.
In deze sector gaat jaarlijks 55 miljard gulden om. Niet noodzakelijkerwijs omdat de vrije tijd zou toenemen. Immers, het ter beschikking komen van meer tijd betekent nog niet dat de vrije tijd toeneemt. Toch groeit de sector in een hoog tempo. De grootste en meest invloedrijke trend is de sterk toenemende professionalisering van de vrije tijd branche. Hieraan ligt een complex van demografische en sociale factoren ten grondslag. Enkele belangrijke trends voor de toekomst zijn volgens Van Assendelft:
Een toenemend belang van brand-management
Een toename van de concurrentie doordat verschillende soorten vrijetijdsbesteding naar elkaar toegroeien. Denk aan de concurrentie tussen dierentuinen en pretparken.
Schaalvergroting en internationalisering
Tegelijkertijd schaalverkleining en een toenemd belang van niche-markten.
PJG

eYe zicht op trends, december 2000

Auteur: PJG
468

Reactie verzenden

Share This