Selecteer een pagina

Opgemerkt: Nalatenschappen en fondsenwerving

Algemeen

Inkomsten uit nalatenschappen vormen in toenemende mate ene belangrijke bron van inkomsten uit fondsenwerving: bij Novib 5%, het Wereld Natuur Fonds 10%, en bij het Leger des Heils zelfs meer dan 50%. Dit percentage zou nog wel eens kunnen toenemen omdat in de periode tot 2010 in West Europa de grootste overdracht van kapitaal tussen generaties zal plaatsvinden.

Organisaties voor goede doelen zijn nog altijd heel voorzichtig bij het ter sprake brengen van nalatenschappen bij hun achterban. Het is en blijft een delicaat onderwerp. Of het nu gaat om een legaat (een vast bedrag), erfenissen (een percentrage van wat overblijft), of een erfstelling (het hele bedrag). Donateurs en andere potentile gulle gevers worden over dit onderwerp niet bestookt met direct mail – dat zou te cru worden ervaren – maar daar op indirecte wijze mee geconfronteerd door middel van folders bij notarissen, artikelen in de eigen bladen, of aan te vragen brochures. Ook geven instellingen hierover steeds vaker informatie op hun websites. Daarbij wijzen zij ook op de mogelijkheid van een fonds of stichting op naam. Dit is een steeds populairder wordende vorm, die al voor de dood wordt ingesteld. Het nagelaten geld wordt niet in n keer opgemaakt, maar op basis van rendement op het kapitaal kunnen toekomstige generaties hiervan profiteren.

Een organisatie met een religieuze achtergrond, zoals het Leger des Heils, kan natuurlijk makkelijker een onderwerp als de dood aankaarten dan meer seculiere organisaties. Wel pakt deze instelling dit steeds professioneler aan en is er een speciale informatiemap ontwikkeld.

Auteur: PJG
Referenties: Bron: Adfo Direct, mei 2000
468

Reactie verzenden

Share This