Selecteer een pagina

Opgemerkt

rubriek: opgemerkt

Algemeen

Sponsor past bescheidenheid
Adformatie 15, 10 april 2003

Op de studiedag over museummarketing bleek dat het museumpubliek niet zit te wachten op opvallende sponsoruitingen. Juist nu het economisch wat minder gaat, willen sponsoren echter groot in beeld. Daarom werd er gepleit voor een publieksvriendelijke sponsoraanpak, zoals bij de expositie Repin in het Groninger Museum het geval was. Ideen voor de verbetering van publieksmarketing: zorg ervoor dat museumbezoek een belevenis wordt en werk meer samen met andere culturele instellingen.

Online musketieren helpt marketeer
Adformatie 16, 17 april 2003

Via de website van de musical De Drie Musketiers is het mogelijk zelf een musicalfilmpje in elkaar te zetten en dat naar kennissen te mailen. Dit betekent natuurlijk extra promotie voor de musical zelf, maar Stage Holding kan op deze manier tevens een database met e-mailadressen opbouwen.

De dialoog tussen kunsthuizen en gemeenten
Kunsten 92 Nieuwsbrief 26, april/mei 2003

Hoe intensief zijn de contacten tussen de gemeenten en de culturele instellingen in Groningen, Maastricht en Enschede?
In Groningen bemoeien instellingen zich over het algemeen weinig met gemeentelijke plannenmakerij. Wel denkt de gemeente in het kader van overleg voor de nieuwe stedelijke cultuurnota aan een combinatie van brede bijeenkomsten en individuele reacties via internet, zoals een wekelijkse chatsessie met de wethouder cultuur. De wethouder zal dan ook individueel en informeel regelmatig met de opionleaders en de directeuren van instellingen in Groningen praten.
Maastricht heeft sinds een jaar een cultuurvisie tot 2010 klaarliggen, waarover uitgebreid is gesproken met de culturele instellingen.
Per discipline zijn er expertmeetings georganiseerd en de consultatie is afgesloten met een groot openbaar debat. Kritiek op het rapport is dat er niets van te horen is, onder meer omdat de instellingen zelf alles bevechten.
In Enschede zijn de culturele ambities in twee projecten geconcentreerd. Allereerst Het Muziekkwartier, dat men in samenwerking met zes verschillende muziekinstellingen wil ontwikkelen. Tussen de instellingen, de gemeente en de provincie vindt intensief overleg plaats. Het tweede project betreft de wijk Roombeek, waar men een cultuurcluster met een nieuw museum en een centrum voor beeldende kunst en ateliers wil vestigen. Daarnaast is er in Enschede het Overleg Culturele Instellingen in Enschede, een breed platform, inclusief bioscoop, galeries en het culturele centrum van de universiteit Twente. De directeuren houden elkaar maandelijks op de hoogte van de ontwikkelingen. Een soortgelijk platform is er in Maastricht, het Kultureel Overleg Maastricht, waaraan zon twintig instellingen meedoen.
Groningen heeft geen breed overleg van culturele instellingen, hoewel de gemeente dat wel zou willen.

468

Reactie verzenden

Share This