Selecteer een pagina

Opgemerkt: www.knpsl.krnt.nl/cultuur

Algemeen
Hieronder een selectie van interessante artikelen uit de culturele pers. Lees deze artikelen verder via de website www.knpsl.krnt.nl


Slechts drie maanden de Nachtwacht: De hamster, de exhibitionist, de demonstrator, de smaakbevestiger en de vertoner: een typologie van de makers van tentoonstellingen voor musea
Er waart een ziekte door Nederland die heel besmettelijk is. Levensbedreigend is hij niet, maar het is een aandoening die veel overheidsgeld kost dat vaak beter besteed had kunnen worden. Het virus is tentoonstelleritis. Van de tentoonstellingsmakers bestaan vijf typen: de hamster, de exhibitionist, de demonstrator, de smaakbevestiger en de vertoner.
De Groene Amsterdammer, vrijdag 26 november

Mai Spijkers legt leiding uitgeverijen PCM neer na conflict
Mai Spijkers treedt per direct terug als directeur van de divisie Algemene Boeken van PCM Uitgevers. Ben Knapen, lid van de raad van bestuur van het PCM-concern, volgt hem tijdelijk op. Spijkers vertrekt op eigen verzoek, omdat hij zich volledig wil wijden aan zijn nieuwe functie als directeur van Meulenhoff Prometheus Uitgevers, een nieuw cluster.
De Volkskrant, vrijdag 26 november

Waar is de kunstsector nou toch mee bezig?
De Nederlandse kunstsector moet ophouden met navelstaren en constant subsidies vragen aan de overheid. Als de sector meer over de grens zou kijken, kan hij tenminste zijn eigen broek ophouden. En dat is broodnodig.
Trouw, vrijdag 26 november

De niet zo open ateliers van Amsterdam
(Not) Open Ateliers van de Rijksakademie zijn zaterdag en zondag te bezichtigen in Amsterdam. Bijna was de bezichtiging van de ateliers niet doorgegaan. Door de bezuinigingen in de culturele sector dreigt ook de Rijksakademie klem te raken.
Trouw, vrijdag 26 november

Men vergeet de kippen die de eieren leggen: Rommelige reorganisatie PCM-boeken zet kwaad bloed bij auteurs en medewerkers van Meulenhoff
Mai Spijkers vertrekt als directeur Algemene Boeken van PCM. Maar als baas van het nieuwe Meulenhoff Prometheus heeft hij heel wat uit te leggen aan medewerkers en schrijvers. Nog maar een maand geleden zegden de medewerkers van Meulenhoff en Vassallucci, die beide naar het nieuwe cluster overgaan, per brandbrief aan het PCM-bestuur collectief het vertrouwen in hem op.
De Volkskrant, vrijdag 26 november

Illegale muziek blijft in trek
Sinds september zijn 55.000 Nederlanders gewaarschuwd omdat ze illegaal muziek aanbieden via internet. Het aanbod is evenwel niet afgenomen, zegt de stichting Brein.
Algemeen Dagblad, vrijdag 26 november

Concurrenten doemen op voor Apples iPod en iTunes
De positie van Apple als ongekroonde koning van de internetmuziek ligt onder vuur. De markt raakt steeds meer overspoeld met concurrenten voor de iPod, de draagbare jukebox van de Californische computermaker. Ook het aanbod aan legale muziek op internet neemt toe.
De Volkskrant, donderdag 25 november

Europas kracht ligt in de provincie
Op het festival De ontvoering van Europa debatteren regisseurs, toneelschrijvers en internationale theatermakers over de toekomst van het Europese theater. Vergeet theedrinkend Londen en het bescheten Parijs! Bestaat Europa wel, en bestaat er zoiets als Europees theater?
NRC Handelsblad, donderdag 25 november

Niet de televisie maar de kunst is traag, gelukkig
Tentoonstelling: TvToday: televisie en beeldende kunst. Nederlands Instituut voor Mediakunst- Niet de televisie, maar de kunst is traag. Voor alle duidelijkheid: dit is een positieve kwalificatie. Geen van de wetten van ruimte en tijd waarbinnen het kunstwerk te ervaren is, gelden voor het massamedium televisie. Beeldende kunstenaars kunnen niet tegen televisie op, en moeten dat ook niet willen.
NRC Handelsblad, donderdag 25 november

Kindergids Rijksmuseum leert vooral goed kijken
Het Rijksmuseum heeft er een nieuwe rondleider bij. Mijn naam is Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Maar noem me maar gewoon
Rembrandt. Het Rijksmuseum heeft, als eerste museum in Nederland, een kindercatalogus uitgegeven, een kinderversie van de Meesterwerkencatalogus. En de gids stelt vragen, de kinderen mogen het antwoord geven.
De Volkskrant, donderdag 25 november

Twee filmfondsen gaan samenwerken
Het Nederlands Fonds voor de Film en het Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties zullen per 1 januari 2005 hun artistieke speelfilmbeleid op elkaar afstemmen.
NRC Handelsblad, maandag 22 november

H ja, laten we naar het museum gaan! Wat wil het museumpubliek zien, en hoe krijg je het binnen?
Marketing is voor musea de laatste decennia van groot belang. Hoe krijg je onwennig publiek het museum in, en – belangrijker nog – hoe zorg je dat het niet bij die ene keer blijft? Het cultuurbeleid van de overheid richt zich sedert twee decennia op de participatie van het niet-reguliere publiek. Ook in museale kringen wordt sinds de jaren negentig steeds meer gesproken over het stimuleren van het bezoek aan musea door mensen die weinig of niet in musea komen.
Boekman 61, dinsdag 16 november

Het nieuwe museum: Het museum als interface
Wie de vraag stelt naar de toekomst van het museum voor hedendaagse kunst, zit allereerst met een definitieprobleem. Achter het begrip museum schuilt immers heden ten dage een kaleidoscopische verzameling instituten van allerlei pluimage, verschillend naar aard, grootte, rechtspersoonlijkheid, verzamelgeschiedenis, sociaal-geografische positionering, et cetera. Kortom, ht museum voor hedendaagse kunst bestaat niet.
Boekman 61, dinsdag 16 november

Auteur: Redactie
468

Reactie verzenden

Share This