Selecteer een pagina

Opium voor het Volk in 2020

Algemeen

Opium voor het Volk maakt voorstellingen over thema’s die de generatie van 1970 t/m 1989 aanspreken. Wij behoren hier zelf ook toe. Onder elkaar noemen we deze groep ‘de pubers van Lubbers en Kok’.
In 2020 zullen de pubers van Lubbers en Kok zo tussen de 35 en 55 jaar oud zijn. Tegen die tijd is het laatste nestdons onze woningen uitgevlogen. We zullen de handen vrij hebben om het land te besturen en oud en wijs genoeg zijn om onze levens goed in te richten. Maar doen we dat dan ook? 2020 zal een jaar zijn waarin onze generatie de balans kan opmaken. Een mooie taak voor een toneelgroep om daarbij te helpen. Opium voor het Volk maakt tegen die tijd aanschouwelijk en invoelbaar waarom we doen zoals we doen, wat er beter moet, én welke zwaktes ons vergeven mogen worden.
 


In cultureel ondernemende zin zijn we verder gevorderd op de paden die we nu ook al bewandelen. We werken met acteurs die al eerder als goed en interessant waren opgevallen. We spelen ieder najaar lange series in met name Amsterdam, maar ook Groningen, Rotterdam en Utrecht. Ook in 2020 zullen lange series helpen om mond tot mond reclame zijn werk te laten doen en voorstellingen de kans te geven om een culturele gebeurtenis te worden waarover daadwerkelijk gesproken wordt. Toneel is in aanleg niet per se een technologisch medium, maar dat maakt het als medium juist bijzonder. Maar we fantaseren er nu wel al over hoe techniek nog meer kan helpen bij de belangrijkste randvoorwaarde: het reserveren en kopen van kaartjes door het publiek. We hopen dat de ontwikkeling van internet een automatisch, dynamisch systeem mogelijk maakt. Door te reserveren via onze website ontvangt men bijvoorbeeld automatisch een notitie in de eigen elektronische agenda, en bij annulering wordt dit automatisch ook aan onze website doorgegeven, zodat deze plaatsen weer vrijkomen voor de volgende gegadigde. 

Ook in 2020 werken we nog volgens het adagium dat de luxe hem niet zit in de wijn, of het pakje van degene die de kaartjes scheurt. De luxe zit in randvoorwaarden die praktisch en optimaal geregeld zijn. En natuurlijk in de voorstelling zelf, die niet alleen bijzonder goed gemaakt is, maar vooral een onderwerp waar het publiek een daadwerkelijke interesse in heeft en alle gelegenheid krijgt om daarover te praten.

Auteur: Tom Helmer De oprichters van Opium voor het Volk zijn de schrijvers Willem de Vlam (1976) en Tom Helmer (1977). Zij leerden elkaar als student kennen op het Instituut van Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.
468

Reactie verzenden

Share This