Selecteer een pagina

Panorama op toerisme. Handboek toerisme management in een internationaal perspectief

Bij publicatie al verouderd

Algemeen

Volgens Patrick de Groote, auteur van Panorama op Toerisme, voorziet zijn boek in een lacune: er bestond nog geen recente algemeen wetenschappelijke uitgave over het vakgebied toerisme. Dit Handboek toerisme management in een internationaal perspectief is ontstaan uit de cursus Algemene Inleiding Toerisme, en is een volledig herziene editie van de eerste druk uit 1995.

De Groote omschrijft zijn boek als een wetenschappelijk-didactisch basiswerk. Het boek geeft een inventariserend overzicht van nagenoeg alles wat met toerisme te maken heeft: wie, wat, waar, wanneer, hoe en waarom. Dit naslagwerk is gebaseerd is op de Belgische, Nederlandse en Europese situatie en is bedoeld voor de reisbureausector, toeristische organisaties, het toerismebeleid, het onderwijs, advies- en studiebureaus en bibliotheken.
Het begrip toerisme wordt uitgebreid geanalyseerd en in een historisch perspectief gezet. Vervolgens komt het internationaal toerisme, de toerist in verschillende hoedanigheden, het massatoerisme, de toeristische organisatiestructuur, de economische impact van het toerisme en de reisbemiddeling aan bod, met afsluitend een lijst van toeristische bronnen en een inventarisatie van toeristische attracties en websites.
Het boek gaat diep in op de theorie van het toerisme, uitgewerkt in verschillende modellen, en eindigt met een opsomming van natuurlijke en kunstmatige attracties: waar kunnen we nog de oorspronkelijke flora en fauna vinden? In welke steden vinden we burgerlijke en religieuze bouwkunsten? Waar staan wolkenkrabbers en wat zijn sites in een aantrekkelijk landschap?
Het is kortom een bron van informatie met tabellen en veel literatuurverwijzingen. Door het verzamelen van zon hoeveelheid aan informatie zijn de gegevens en tevens de geraadpleegde literatuur echter al snel verouderd.

Auteur: CB

468

Reactie verzenden

Share This