Selecteer een pagina

Partnership bevordert kennis en expertise op het gebied van evenementen

Algemeen
ReSpons Evenementen Monitor en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) zijn onlangs een partnership aangegaan op het gebied van evenementen. Het uitgangspunt van de samenwerking ligt in de uitwisseling van gegevens, kennis en expertise tussen de beide partijen. Zo gaat ReSpons Evenementen Monitor het NBTC op permanente basis voorzien van informatie over publieksevenementen in Nederland. NBTC gebruikt de gegevens van ReSpons voor diverse doeleinden en publicaties, waaronder de online evenementenservice op www.holland.com en www.lekkerweg.nl.


De bedrijfsactiviteiten van ReSpons waren in haar beginjaren (1990) opgebouwd rondom kennis over sponsoring en sport. De markt had echter behoefte aan informatie over de gehele evenementenmarkt in Nederland. Dat was voor ReSpons aanleiding om haar activiteiten uit te breiden. Het verzamelen, registreren en analyseren van de Nederlandse evenementenmarkt behoort nu tot de kernactiviteit van ReSpons, waaruit diverse dataproducten zijn ontstaan. Zo worden er zeven verschillende monitoren uitgegeven, evenals de evenementen monitor online en de beurzen monitor online. Naast het in kaart brengen van de Nederlandse evenementenmarkt is het op de voet volgen van ontwikkelingen in de markt van groot belang. De samenwerking met het NBTC past volledig in deze visie en biedt tevens toegang tot meer toeristisch-recreatieve marktontwikkelingen.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) is d marketing- en promotieorganisatie van Holland. NBTC heeft tot doel het toeristisch en zakelijk reisverkeer naar en in Nederland te bevorderen. Zij ontwikkelt daartoe innovatieve en wereldwijde marketing en promotiediensten waaronder internationale evenementen en themajaren en levert daarmee een toegevoegde waarde voor partners in de toeristische en zakelijke reismarkt, overheden en Holland bezoekers. NBTC is actief op het gebied van Holland branding, sales en marketing, pr, marktonderzoek en databeheer.

De website www.holland.com van het NBTC biedt veel toeristische informatie, varirend van hotels, steden, tentoonstellingen en evenementen. Tot op heden hield NBTC de evenementendata in eigen beheer. Het bureau gebruikt die voor de site www.holland.com, maar ook voor de uitgave van de EvenementenWijzer. Door de samenwerking tussen ReSpons en NBTC is de enigszins concurrerende situatie tussen de beide bedrijven weggevallen en ontstaat er ruimte voor ontwikkelingen met als doel de evenementenmarkt nog beter op de kaart te zetten. Dus enerzijds het binnenlandse toerisme bevorderen en anderzijds de evenementenbranche verder te professionaliseren.

Er zijn diverse plannen in ontwikkeling, maar het belangrijkste voor het vakgebied toerisme is dat ReSpons meer thematiek wil leggen in de presentatie van evenementen. Op dit moment speelt NBTC al in op, bijvoorbeeld, de perioden Kerst en Pasen. Dergelijke themas bieden veel mogelijkheden. Een dagje uit kan aantrekkelijker gemaakt worden door thematiek te combineren met aantrekkelijke locaties in de buurt. De vrijetijdsbestedende consument wordt zodoende een handreiking geboden om eropuit te trekken. Ter illustratie: in het kader van het themajaar Water 2005 kun je mensen attenderen op het Hydron Waterfestival in Lelystad, maar je kunt om mensen van buiten extra te stimuleren om in de auto of trein te stappen er tevens bij vermelden dat Batavia Stad om de hoek zit en dat het Aviodrome ook zeker een bezoekje waard is.

In dit kader is het belangrijk om evenementenbezoek niet los te zien van vrijetijdsbesteding in het algemeen en om open te staan voor verschillende invalshoeken. Uit dat oogpunt zou de bundeling van kennis en expertise een hefboomeffect kunnen hebben waar de evenementensector van kan profiteren. Door het partnership tussen ReSpons en NBTC zijn tal van mogelijkheden ontstaan waarbij beide partijen kunnen profiteren van elkaars kennis en know how en waarmee de evenementenmarkt nog beter op de kaart kan worden gezet.

Auteur: Mireille Saurens mireille@respons.nl
Referenties: ReSpons Evenementen Monitor Postbus 254 1180 AG Amsterdam tel.nr.: +31(0)20 3457554 fax nr.: +31 (0)20 3454928 www.respons.nl
468

Reactie verzenden

Share This