Selecteer een pagina

P&I: plannen en ideen

Algemeen
De relatie tussen het kunstvakonderwijs (KUO) en de creatieve industrie staat centraal tijdens een conferentie van het Landelijk Overleg Kunstlectoren (LOK) op 18 maart 2009. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht treedt op als gastheer en verzorgt het inhoudelijk kader van de conferentie. De relatie tussen het KUO en de snel opkomende creatieve industrie is lang onbesproken gebleven. Enerzijds was het een zoektocht voor docenten van muziek-, theater- en beeldende kunstopleidingen hoe hun onderwijs te positioneren, anderzijds bestaat er ook een kritische afstand vanwege (vermeende) commercile belangen van conglomeraten die dominant kunnen zijn in de keten van creatie, productie, distributie en beleving. De media- en designopleidingen kijken weer op een andere manier naar de creatieve industrie, namelijk als het toekomstige werkveld waarvoor zij de studenten zo adequaat mogelijk proberen op te leiden.


Op 18 maart worden vijf arenas gevormd waarin de lectoren samen met zon 125 deelnemers de relatie KUO en creatieve industrie verder uitdiepen. Op 19 maart 2009 kijken in het Walter Maashuis te Bilthoven de kunstlectoren gezamenlijk terug op de resultaten van de conferentie en bespreken zij mogelijke onderzoeksprojecten die ze met elkaar kunnen opzetten. Koppels van kunstlectoren zijn verantwoordelijk voor de opzet en invulling van de arenas.
Informatie: betty.kriekaard@ke.hku.nl

Kasteel Groeneveld in Baarn vervult een debatcentrum in de relatie tussen stad en platteland. De tijd is voorbij dat stad en platteland met de ruggen tegen elkaar staan. Op diverse plaatsen worden initiatieven ontwikkeld waarin creativiteit een belangrijke rol speelt. Voorbeelden hiervan zijn Amsterdam Agenda Stad en Platteland 2009, Floriade 2012, Vrede van Utrecht 2013, en de verschillende nominaties voor Cultureel Hoofdstad in Europa. Kasteel Groeneveld start een Internationaal Forum (op 9 en 10 november 2008) om het belang van het thema ook internationaal uit te rollen. Naast een rechtzaak over een case met betrekking tot stad en platteland wordt een viertal workshops gehouden onder leiding van Jan Hartholt (Culture-Agriculture), Landscapes (Bert van Meggelen), Ian Huntler en Giep Hagoort (Cultural Entrepreneurship in creative regions). Het is de opzet het Groeneveld Forum een terugkerende karakter te geven.

468

Reactie verzenden

Share This