Selecteer een pagina

Re-creatief Vlaanderen wil fundamenten voor een cultuurbeleid aanreiken

Algemeen
Het steunpuntenbeleid van de Vlaamse regering heeft de afgelopen jaren veel nieuwe initiatieven opgeleverd. Het jongste in de rij, in het programma Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek, heet Re-creatief Vlaanderen en werd half december 2002 aan de buitenwereld voorgesteld. Kerntaak en missie van dit interuniversitaire en interdisciplinaire steunpunt: aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en degelijk cijfermateriaal mede de basis leggen voor een Vlaams cultuurbeleid dat informatiegebaseerd is.


Re-creatief Vlaanderen krijgt hiervoor van de Vlaamse minister van Cultuur vijf jaar lang jaarlijks H 743.680. In ruil zal het steunpunt een set van indicatoren en beleidsinformatie aanreiken en nieuwe trends en ontwikkelingen in de cultuur volgen. Meten is weten, zei Vlaams cultuurminister Van Grembergen op de voorstelling, maar dan wel op een genuanceerde wijze. Cordinator Hans Waege vult aan: We willen de kwaliteit van het meten verhogen. Vlaanderen wordt weer een beetje meer expertisecentrum.

Lopende en komende onderzoeken
Het is de voorbije maanden uitgebreid betoogd, beschreven en geanalyseerd: de participatie en de differentiring van het publiek dat deelneemt aan cultuur laat nog vaak te wensen over. Ook de culturele competentie is beleefd geformuleerd vatbaar voor uitbreiding. In die vaststellingen n in de ambitie om daar verandering in te brengen vindt Re-creatief Vlaanderen zijn reden van bestaan.
Het jonge Steunpunt leverde onlangs zijn eerste output af: een profiel van de operabezoekers in Vlaanderen en een Cultuuratlas van Vlaanderen.
En er is op middellange termijn meer onderzoek op komst. Enkele voorbeelden: tijdens het cultureel seizoen 2003-2004 zullen zon 10.000 mensen ongeveer 4.000 gezinnen worden ondervraagd over hun cultuurbeleving en -participatie. Tot 2006 loopt er ook een participatieonderzoek. Aan de hand van de inzichten in Vlaamse leefstijlen die hierdoor aan het licht komen, wil Re-creatief Vlaanderen het volledige culturele gedrag van de Vlaming in kaart brengen. Niet enkel de schone kunsten, maar ook vormen van alledaagse cultuurbeleving eet-, lichaams-, wooncultuur zijn onderwerp van studie.
Vergelijken doe je nooit alleen: daarom zal het Steunpunt ook een internationaal onderzoek doen naar kunst- en cultuurindicatoren: hoe kunnen die voor Vlaanderen nuttig zijn en worden toegepast? Behalve naar de internationale horizon richt het Steunpunt zijn blik ook op het lokale beleid. Daarvoor is in Vlaanderen sinds 1 februari 2002 een nieuw decreet van kracht. Tevens concentreert het Steunpunt zich op nieuwe ontwikkelingen waar het beleid op zal moeten inspelen: het belang van het erfgoed, ICT, de commercile cultuur en haar dynamische verhouding met de publieke cultuur. Er is naast kwantitatief dus ook voor kwalitatief onderzoek volop ruimte.

Vergelijking en valorisatie
Op termijn wil het Steunpunt onder andere een systematische set van beleidsindicatoren opzetten, wetenschappelijk advies verlenen en een documentatiecentrum uitbouwen. Zo wil het ook een actieve rol gaan vervullen binnen de nationale en internationale culturele en academische context. Momenteel is er overleg met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) om de onderzoeksmethoden die betrekking hebben op cultuurparticipatie op termijn op elkaar af te stemmen, zodat vergelijkingen mogelijk worden.
De verzamelde wetenschappelijke kennis en expertise van het centrum staat hoe dan ook in de eerste plaats ter beschikking van de Vlaamse overheid. De valorisatie zal gebruikmaken van de bekende kanalen direct mailing, publicaties en rapporten, colloquia en studiedagen en richt zich behalve tot de Vlaamse overheid ook tot het grote publiek n tot de internationale academische wereld.

WIE?
Re-creatief Vlaanderen is een consortium van de universiteiten van Gent, Leuven, Brussel (VUB) en de hogeschool EHSAL. Dit zijn de betrokken onderzoekers en onderzoeksgroepen met wat genoemd wordt hun deelsporen of onderzoekslijnen:
Gent, Social Science Research and
Methodology (G-SRM), Hans Waege, tevens promotor/cordinator van het Steunpunt (Universiteit Gent). Methodologie, kwantitatieve studies, publieksonderzoek, sociale netwerkanalyse
Centrum voor CultuurSociologie (CSS), Rudi Laermans (K.U.Leuven). Cultuurtheorie en erfgoed
Studies on Media, Information and Telecommunication (SMIT), Caroline Pauwels en Katia Segers (VUB). ICT, media-innovatie en cultuur, commercialisering
Tempus Omnia Revelat (TOR), Mark Elchardus en Ignace Glorieux (VUB). Waarden en middenveld, tijdsbudget
Jan Colpaert (EHSAL). Aanbodindicatoren en lokaal cultuurbeleid

HET STEUNPUNT EN HET PUBLIEK
Het documentatiecentrum van het Steunpunt is vrij toegankelijk voor iedereen. Het bevat informatie die relevant is voor het cultuurbeleid in brede zin.
Op de website zijn reeds publicaties te vinden. Iedereen kan zich bovendien abonneren op de elektronische nieuwsflash, met informatie over de werking en de initiatieven van het Steunpunt. Surf naar www.re-creatiefvlaanderen.be
Op 13 februari plant het Re-creatief Vlaanderen zijn eerste studiedag. Doelpubliek zijn genteresseerden in cultuursociologie, empirisch cultuuronderzoek en cultuurbeleid. Enkele sprekers laten hun licht schijnen op actuele ontwikkelingen, er zijn interactieve workshops en de eerste resultaten van lopend onderzoek worden voorgesteld.
Contact:
Lin Van Ranst
Korte Meer 3, 2e verdieping
9000 Gent
T 09/264.84.38
F 09/264.9196
E info@re-creatiefvlaanderen.be

Auteur: Patrick De Rynck Redacteur/publicist, extern medewerker CultuurNet Vlaanderen, patrick.de.rynck@pandora.be
468

Reactie verzenden

Share This