Selecteer een pagina

Regionale ontwikkelingen in de podiumkunst

Algemeen
Uit de recent uitgekomen publicatie Podiumkunsten 1998/99 blijkt dat er in Nederland 56.000 uitvoeringen van professionele podiumkunst zijn geweest. Alle voorstellingen samen werden door 16,1 miljoen mensen bezocht. Popconcerten zijn niet meegeteld.


In de afgelopen tien jaar heeft de professionele podiumkunst zich niet overal op dezelfde wijze ontwikkeld. Er blijken bijvoorbeeld markante verschillen per provincie. In grafieken 1 en 2 zijn de provincies opgenomen met de grootste groei in de afgelopen tien jaar.

De provincies Friesland, Flevoland en Noord-Brabant blijken zowel qua voorstellingen als bezoek de grootste groei te realiseren. De ontwikkeling in Friesland is wat vertekend door de komst van een grote openluchtaccommodatie. De volgende grafieken geven inzicht in welke disciplines de ontwikkelingen zich hebben voorgedaan.

Het blijkt dat de groei in Flevoland en Noord-Brabant zich met name voordeed in de categorie Muziektheater (opera, operette, musical, revue). Ook danstheater (omvat zowel ballet, moderne dans als andere dansdisciplines) nam sterk in belang toe. In Flevoland betreft dat vooral het bezoek daaraan en in Noord-Brabant het aanbod daarvan. In Friesland zit de stijging qua voorstellingen vooral in de categorie Diversen (w.o. circus en varit) en qua bezoek met name in de muziekvoorstellingen.
Daarnaast is een verdeling naar type accommodatie interessant. Daaruit blijkt dat de provincie Noord-Brabant relatief veel voorstellingen en bezoek kent in het type accommodatie Overig (horeca, musea, bedrijven, instellingen, feesttenten, etc.). Dat type accommodatie nam in totaliteit inderdaad meer dan gemiddeld in omvang toe t.o.v. seizoen 1989/90. Flevoland en Friesland kennen relatief veel voorstellingen in specifieke theaters. In deze theaters was de toename in voorstellingen en bezoek ook boven het gemiddelde voor heel Nederland. In Friesland is alleen een verband te ontdekken t.a.v. de groei in het aantal bezoekers en niet in het aantal voorstellingen. Kennelijk is de landelijke trend m.b.t. de groei per type accommodatie niet van toepassing op de voorstellingen in deze provincie.

Auteur: Peter Sevat (CBS)
Referenties: Meer informatie over cultuur, toerisme en recreatie kunt u verkrijgen bij het gelijknamige Infocentrum van het CBS, t 070 337 58 67, f 070 337 59 96, e Infokcr@cbs.nl.
468

Reactie verzenden

Share This