Selecteer een pagina

Reserveren van toegangskaarten via internet nog in de kinderschoenen

Algemeen
Verkoop en reservering van tickets via internet neemt een hoge vlucht in de culturele wereld. Steeds meer theaters en podia zijn of worden op korte termijn actief op de elektronische snelweg. Belbios BV heeft al ruim een half jaar ervaring met het reserveren van filmkaartjes op het net. De resultaten zijn teleurstellend. Het aandeel no-show is zo hoog, dat we per film maar vier kaartjes beschikbaar stellen. Het worden er pas meer, als klantherkenning of veilig betalen via internet mogelijk wordt.


Belbios BV is al vijfeneenhalf jaar actief als collectieve reserveringscentrale voor bioscoopkaartjes. Het bedrijf beschikt per film en bioscoopbedrijf over allotments, die vanuit een centrale server ter beschikking worden gesteld aan consumenten. Vijfentachtig procent van de bioscopen met een geautomatiseerd kaartverkoopsysteem participeren in het systeem. Op dit moment verzorgt Belbios naar eigen schatting ongeveer vijftien procent van alle kaartverkopen in de branche.

Reservering van bioscoopkaartjes via de Belbios-telefoonlijn domineert vooralsnog de resultaten. Volgens directeur Herman Dubach is internet als distributiekanaal wel explosief aan het groeien. In het eerste half jaar hebben al honderdduizend mensen onze site bezocht. Het aantal reserveringen loopt daar sterk bij achter, omdat Belbios per voorstelling maar vier kaartjes beschikbaar stelt. We knijpen de zaak nog af, want het aandeel no-show op internet is dramatisch hoog.’

Toch wil Belbios nog dit jaar de reserveringen via internet bevorderen. Daartoe zal het e-mailadres van de aanvrager worden gekoppeld aan een database, waarin kaartafhalers staan vermeld. Als de klant volgens het systeem betrouwbaar is, kan deze uit een groter allotment kiezen en reserveren dan niet-genoemde personen. Een andere stimulans voor webreserveringen is de introductie van een kaartreserveringssysteem via mobiele telefoons volgens het wireless application protocol (wap). Bezitters van een GSM kunnen op dit moment al op hun mobieltje naar een website van KPN surfen om een reservering in te toetsen. De betaling vindt in beide gevallen nog gewoon bij de kassa plaats.

De belangrijkste stap op internet zal uiteindelijk het introduceren van daadwerkelijke kaartverkoop en -betaling worden. Herman Dubach verwacht ook deze innovatie nog in 2000 te kunnen realiseren. Belbios zal daarbij gebruik maken van het gloednieuwe I-pay set betalingsprotocol van de gezamenlijke Nederlandse banken. Filmliefhebbers kunnen daarbij hun ticket afrekenen met een credit card of PIN-pas in combinatie met een kaartleesapparaatje thuis. In het verlengde hiervan ligt de introductie van een thuisprintsysteem, waarbij de filmliefhebber zijn kaartje inclusief barcode zelf uitprint. Bij de kassa in de rij staan voor het afhalen of betalen van je kaartje is dan definitief verleden tijd.

Auteur: Jaco Boer
468

Reactie verzenden

Share This