Selecteer een pagina

SAIL 2000 Amsterdam: groter, mooier en spectaculairder dan ooit!

Algemeen


Het begon allemaal in 1975, toen de stad Amsterdam het 700-jarig bestaan vierde. Men besloot dit jubileum extra glans te geven met een evenement dat de roemruchte historie van Amsterdam als havenstad tot leven moest wekken. Het resultaat was SAIL 75. Dit evenement kende zon formidabel succes dat besloten werd elke vijf jaar een nieuwe SAIL te organiseren. Zo groeide SAIL tussen 1980 en 1995 uit tot een nautisch spektakel dat wereldwijd zijn weerga niet kent. De komst van tientallen historische schepen, waaronder verschillende legendarische tall ships, trok enige miljoenen bezoekers naar de hoofdstad.
SAIL vindt dit jaar plaats van 24 t/m 28 augustus in de IJ-haven van Amsterdam.

Bernard Heppener is sinds september 1992 directeur van Stichting SAIL Amsterdam. Vr die tijd was hij ook al betrokken bij de organisatie. In 1986 vroeg het toenmalig bestuur hem zitting te nemen in hun midden. Hij was destijds actief in de zeilwereld als Nederlandse vertegenwoordiger van de International SAIL Training Association. In 1980 was hij voor SAIL al actief als Hoofd Liaison en in 1990 verzorgde hij de Nautische Zaken. Eerder, in 1995, vervulde hij de functie van directeur met plezier en dat resulteerde in het enthousiasme om deze functie in het jaar 2000 opnieuw te vervullen.

De maritieme geschiedenis is een onderdeel van de Nederlandse cultuur. Dit valt onder meer te zien aan de schepen die zullen deelnemen aan SAIL. Naast de meer dan dertig klasse-A tall ships zullen er rond de 950 schepen van het Varend Erfgoed, de traditionele Nederlandse vloot, aanwezig zijn.
Hoogtepunten van het culturele programma van SAIL 2000 Amsterdam zijn bijvoorbeeld het openingsconcert op donderdag 24 augustus door het Koninklijk Concertgebouw Orkest; de tentoonstelling Sailing beauties, deadly details (van 11 juli tot 3 september in de Beurs van Berlage) waarin aan de hand van duizend-en-n gedetailleerde modellen vol innovaties, geheimen en verhalen een historisch beeld wordt gegeven van de Koninklijke Marine; de tentoonstelling De Noordzee, een keuze uit de Fotocollectie Nederland (van 24 augustus tot 22 oktober 2000 in de Nieuwe Kerk) een historische fototentoonstelling rondom het thema de Noordzee, met als oudste fotos die van Pieter Oosterhuis, uit de tweede helft van de negentiende eeuw, naast dat van andere beroemde Nederlandse fotografen zoals Carel Blazer, Bernard Eilers, Aart Klein, Jacob Olie, Cas Oorthuys, Frits Rotgans en Ad Windig en ten slotte: een tentoonstelling van scheepsmodellen en een foto-expositie over de geschiedenis van de scheepsbouw in de IJpleinschool in Amsterdam Noord. Verder zullen tijdens SAIL verschillende theater- en muziekgroepen optreden.

Bij de programmering is Stichting Jam ingeschakeld. Zij verzorgen voornamelijk de theatrale en muzikale invulling op de verschillende podia op het SAIL-terrein.
SAIL mikt niet op een specifieke doelgroep en is bedoeld voor iedereen tussen de 3 en de 93 jaar oud.
Evenals de voorgaande edities van SAIL is ook SAIL 2000 Amsterdam kosteloos toegankelijk. Wie er straks bij is, krijgt onbetaalbare belevenissen gratis
Het budget voor het totale evenement ligt rond de 15 miljoen gulden. Hiervan wordt 10% besteed aan cultuur.

Auteur: Pieter de Nijs
Referenties: 
468

Reactie verzenden

Share This