Selecteer een pagina

Sica

Algemeen
SICA is het instituut op het terrein van het internationaal cultuurbeleid: ze geeft advies over alle aspecten van het internationale culturele activiteiten en cultuurbeleid. SICA financiert zelf geen projecten, maar ondersteunt en organiseert een breed scala aan activiteiten en verspreidt (internationale) kennis aan de Nederlandse cultuursector. Het organiseren van bijeenkomsten, bezoekersprogrammas voor buitenlandse cultuurdeskundigen en de kwartaaluitgave SICAmag dragen daar aan bij.


Cultuur en economie vormt binnen de SICA een speerpunt. Het onderwerp speelt een grote rol in een geglobaliseerde wereld, maar staat ook prominent op de Europese agenda. Het jaar 2009 is zelfs benoemd tot het Europese jaar van Creativiteit en Innovatie. Op nationaal niveau worden daarnaast ook veel initiatieven ontplooid, zoals de ontwikkeling van broedplaatsen of het Creative Challenge Call-programma.

SICA stimuleert daarbij de professionalisering van de culturele en creatieve sectoren door internationale kennisdeling en internationale good en bad practices te tonen. Dit gebeurt veelal op onze publieksbijeenkomsten cultuur en economie waarin aandacht wordt besteed aan internationale themas als creatieve verdienmodellen, stedelijke culturele samenwerking en culturele exportpromotie. Daarnaast cordineert SICA samen met de EVD een onderzoek om de economische exportpositie van Nederlandse culturele organisaties te verkennen en waar mogelijk te verbeteren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door adviesbureau LAgroup en wordt in de tweede helft van 2008 gepresenteerd. Ten slotte ontvangt de SICA binnen haar buitenlandse bezoekersprogrammas verschillende internationale delegaties die in Nederland kennis op doen over zowel het beleid als de praktijk rondom de crea-tieve industrie in Nederland.

Programmalijn cultuur en economie

25 april 2008 Creative Cities de kansen van Europese regionale samenwerking voor de creatieve economie

juni 2008 Investeren in cultuur en creativiteit

september 2008 Caf Mediterrane meets Cultuur en Economie

oktober 2008 Presentatie rapport LaGroup: Internationale promotie van Nederlandse creativiteit

Heeft u een tip voor een thema?
Wilt u een onderwerp aan de orde laten komen in een bijeenkomst?
Laat het ons weten.
Mail svp naar Jorn Konijn (j.konijn@sica.nl)

Auteur: Jorn Konijn (j.konijn@sica.nl)
468

Reactie verzenden

Share This