Selecteer een pagina

Sluimerend en dromend naar 2001

Algemeen

Zal Rotterdam in 2001 ook echt de Culturele Hoofdstad van Europa zijn? Of kiest de internationale (cultuur)toerist straks toch maar weer voor Amsterdam, London, Praag, Berlijn, Parijs of voor die andere Culturele Hoofdstad: Porto?

Rotterdam voelt de tijdgeest goed aan. De (stedelijke) samenleving is een versplinterde cultuur. Rotterdam heeft er dan ook voor gekozen om in 2001 vele steden te zijn. Deze steden worden gebouwd op fundamenten als wonen, werken, plezier, gezondheid, wetenschap, spiritualiteit, homoseksualiteit, Jeroen Bosch en op nog veel meer.

De stedenbouwers van de Culturele Hoofdstad 2001 denken aan de bouw van 15 tot 20 steden. Voor deze steden zijn maar liefst 400 grote en kleine bouwplannen ingediend.
Voor de steden geldt een aantal algemene uitgangspunten.

Ze zijn gastvrij voor publiek en makers, herbergen meerdere artistieke disciplines en bevatten een magnetisch programma en een generator. Het magnetisch programma trekt een groot en divers publiek naar de stad en geeft programmas een specifieke betekenis (bijvoorbeeld een tentoonstelling over Jeroen Bosch in combinatie met programmas rond de fascinatie voor angst). De
generator is, volgens de stedenbouwers, een werkwijze of aanpak die de passieve en actieve participatie van mensen aan cultuur verhoogt, verbreedt en verdiept.

Rotterdam is vele steden is een inspirerend concept. Bouwers en marketeers zijn nog op zoek naar levende have, naar steden met gevoel. Rotterdam Thuisstad (Hometown?), Rotterdam: Stad van de Toekomst en Rotterdam Randstad voldoen als werktitel. Projectleider Bert van Meggelen heeft laten weten hij zich onder meer heeft laten inspireren door het boek De onzichtbare steden van Italo Calvino.

De stedenbouwers van de Culturele Hoofdstad denken aan de spirituele en de stromende stad. Maar ook de zinderende, erotische of criminele stad biedt onbegrensde mogelijkheden.

Geef het gevoel en de fantasie meer ruimte, want daar draait het om in de stedelijke cultuur. Rotterdam is een interessante stad, en staat nu op het punt om cultureel door te breken. In 2001 moet er dan wel iets bijzonders gebeuren. Na de negen culturele hoofdsteden van 2000 zullen niet alleen de steden van Rotterdam, maar ook de Europeanen buiten de stad wakker geschud moeten worden. Vooralsnog is Rotterdam vooral een sluimerende en dromende stad.

Dit is het eerste deel van een serie over Rotterdam Culturele Hoofdstad, waarin elke keer een van de steden van Rotterdam centraal zal staan.

Auteur: RM
468

Reactie verzenden

Share This