Selecteer een pagina

Stad zoekt Boer: het belang van Creatieve Regios

Algemeen
Op 25 mei 2007 organiseerde de Amsterdam School of Management in samenwerking met de gemeente Deventer een expertmeeting over het perspectief van Creatieve Regios. De meeting vond plaats in het kader van het ASOM internovatieprogramma Stad zoekt Boer. Het verslag van deze expertmeeting werd op 18 april feestelijk gepresenteerd in kasteel Groeneveld te Baarn, met hooi en knapzak!


Giep Hagoort, oprichter van het expertisenetwerk voor interactief management, begon de conferentie met een klein woord over het verloop van de dag. Er waren flitssessies georganiseerd waarbij de deelnemers in groepen, onder leiding van een expert, kunnen discussiren over verschillende onderwerpen. Onderwerpen waren o.a. kunstenaarsinitiatieven op het platteland, regionaal CMKB, netwerken tussen kunstenaars, boeren en innovatie-experts en multiculti-farms. Op verschillende plaatsen in het kasteel had de organisatie nisjes gevormd waar de deelnemers konden brainstormen over de gekozen onderwerpen. Helaas waren deze nisjes niet voor iedereen zo gemakkelijk te vinden.

Seminarvoorzitter Cor Wijn stond stil bij de plek waar de conferentie plaatsvond. Kasteel Groeneveld is een buitenplaats voor stad en land waarvan de geschiedenis terugloopt tot 1700. Veel rijke Amsterdammers waren in deze periode op zoek naar een buitenplaats, om te ontsnappen aan de drukte in de stad. Cor Wijn nam dit stukje geschiedenis als voorbeeld om het belang van een buitenregio te benadrukken. Drukke steden kunnen leren van de manier waarop buitenregios met creativiteit omgaan.

Keynote speaker Levan Ketaguri sprak daarna over cultureel ondernemerschap in Georgi en nam daarvoor als voorbeeld de wijnagricultuur. In Georgi wordt al meer dat vijfduizend jaar wijn gemaakt. Wijn is ook nu nog een belangrijk economisch product. Georgi beheerste ooit maar liefst 80% van de Russische wijnmarkt. Omdat Rusland Georgi echter jarenlang boycotte, zochten de Georgische wijnboeren samen met de culturele en creatieve sector een aanpak om een plaats te veroveren op de Europese markt.

De conferentie werd afgesloten met de uitreiking van het verslag van de Deventer expertmeeting. De medewerkers aan het verslag kregen een geruit knapzakje inclusief stro om het boerenland te benadrukken met daarin het eerste exemplaar van het verslag van de expertmeeting.

Auteur: Annemarie Houwen [Writers Block] annemarie.houwen@central.hku.nl
468

Reactie verzenden

Share This