Selecteer een pagina

Succesvol samenwerken begint bij jezelf

Algemeen
Tijdens het seminar ‘Succesvol samenwerken in de cultuursector’ in mei spreken Robin Bremekamp (auteur boek Eerste hulp bij samenwerken), Kees van Twist (directeur Groninger Museum) en Walter Ligthart (directeur Nationaal Toneel) over succesvol samenwerken binnen de culturele sector.
‘Van oudsher is de culturele sector er een van concurrentie. Zelfs een van eilandjescultuur. Velen blijven nu zitten waar ze zitten, in de hoop nog een beetje subsidie te ontvangen. Maar dat model werkt niet meer in deze tijd. Met de huidige stevige bezuinigingsmaatregelen moet er echt wat gebeuren. Wij zeggen: zoek het in samenwerken. En dan niet alleen met de voor de hand liggende partijen, maar kijk ook breder,’ zeggen Wicher en Robin. 

Succesvol samenwerken begint bij jezelf. Het vraagt durf te kiezen wat je wel en niet meer doet, oprechte interesse in de belangen van andere partijen en een samenwerkingsverband dat kwalitatief en financieel voor alle partijen van aantoonbare meerwaarde is. Er zijn een aantal goede voorbeelden van samenwerking tussen niet zo gebruikelijke partijen: het Groninger Museum en het Drents Museum in Assen organiseerden de tentoonstelling Go China! waarbij de NS ook een rol speelde. Bezoekers hadden maar één ticket nodig voor vervoer per trein en toegang tot beide musea. Ander voorbeeld: een dag gratis reizen per trein met het Boekenweekgeschenk, wat voortkomt uit de samenwerking tussen het CPNB en alweer de NS. Zo voor de hand liggend en al jaren succesvol: de Museumjaarkaart. Musea in heel Nederland bundelen de krachten om meer publiek te trekken.
Zoek die samenwerking buiten je eigen wereld, is de boodschap aldus het duo: ‘Je ziet vaak dat in de culturele sector vertrouwen ontbreekt. Onze boodschap: voor een echte succesvolle samenwerking moet je open over je ambities én je problemen durven praten. Laat weten wat jouw belangen zijn en heb oprechte interesse in de belangen van je -samenwerkingspartners, dat gesprek is de basis van succesvol samenwerken. Hou je doel voor ogen, wees open en vol vertrouwen. Uiteindelijk zal een plus een drie worden. Er komt uiteindelijk meer uit dan dat je erin stopt.’ Andere manieren van samenwerking zijn te vinden in de backoffice: HR, ticketing, financiële administratie en huisvesting. Kijk ook weer over de muren heen van je eigen sector. En ga naar je publiek en sponsors toe. Maak een handreiking, durf over je grenzen heen te springen. Waarom kunnen je topstukken uit het museum niet eens een tour maken langs je hoofdsponsor? Of je acteurs op bezoek bij het publiek? Met social media bestaan tegenwoordig de middelen om het publiek vergaand te betrekken en coproducties mogelijk te maken. Het biedt kansen voor innovatieve samenwerkingsvormen.
‘Professionalisering is nodig’, zeggen Wicher en Robin tot besluit. ‘Het is nu of nooit. Je kunt blijven praten over de bezuinigingen, maar je kunt ook nieuwe manieren vinden en vernieuwen. Blijf je op je eiland en denk je vanuit concurrentie? Of stap je daarover heen en ga je nieuwe en succes-volle samenwerkingsverbanden aan. Daar willen we het over hebben in ons seminar in mei.’

Auteur: Redactie MMNieuws

468

Reactie verzenden

Share This