Selecteer een pagina

Theater uit Vlaanderen: website als werkplek

Algemeen
Het project Theater uit Vlaanderen is ontstaan uit de behoefte van een aantal Nederlandse schouwburgen om het publieksprobleem omtrent Vlaamse voorstellingen in Nederland aan te pakken. Het blijkt dat het publiek voor deze voorstellingen terugloopt en het is dus tijd voor een tegenbeweging. Een website werd als het meest geschikte instrument gezien om gezamenlijke acties te ontwikkelen en om Vlaams theater beter op de Nederlandse publiekskaart te zetten.


De Brakke Grond kreeg voor het opzetten van zon website subsidie van het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing, en stuurt het project ook aan. Het idee is met deze website zowel het theaterpubliek als organisatoren in de sector te bereiken. Omdat Nederlanders en Vlamingen steeds minder naar elkaars televisiezenders kijken, worden de acteurs van over de grens minder bekend. De website zorgt voor een iets hogere zichtbaarheid van Vlaamse gezelschappen bij het Nederlandse publiek, want verder moeten ze het vrijwel alleen hebben van recensies in de krant en hun zichtbaarheid op de planken. We streven naar een volledige agenda van de Vlaamse podiumkunsten in heel Nederland om de website een efficint instrument te maken voor een genteresseerd publiek en om geen gezelschappen en schouwburgen buiten te sluiten. Door op een rijtje te zetten wat er zoal is aan Vlaamse voorstellingen op Nederlandse podia en dit te ontsluiten, krijgen zowel professionelen als het publiek een duidelijk en wellicht verrassend beeld van de veelheid en rijkheid van het aanbod. Verwijzingen naar www.theateruitvlaanderen.nl in de brochures van schouwburgen, flyers van gezelschappen en andere, theater-gerelateerde websites, zorgen ervoor dat Vlaams theater niet alleen een begrip blijft, maar ook bekend wordt als plek. Het is echter niet onze bedoeling om Vlaams theater als iets bijzonders aan te bieden omdat het Vlaams is. Daardoor zouden we het alleen maar marginaliseren. Theater uit Vlaanderen wil kwaliteitstheater ondersteunen en spant zich in om het Vlaamse aanbod in Nederland daarbij in stand te houden.Via de website bereiken we naast het reeds bestaande publiek ook mensen of groepen waar we misschien nog niet aan gedacht hadden, of die de schouwburgen nog niet in hun bestand hebben. Een werkelijk open plek en dat is wat het internet vanwege haar horizontale structuur te bieden heeft maakt werkelijk open reacties mogelijk. Deze reacties kunnen een nieuwe impuls zichtbaar maken en leiden tot een nieuw theaterdiscours.

Gelukkig kunnen er in wereldwijde open plekken hoekjes afgebakend worden waarin je specifieke doelstellingen realiseert. Het professionele gedeelte van de website, dat bedoeld is voor schouwburgmedewerkers, impresariaten en gezelschappen, en waartoe deze groep toegang kan krijgen door zich te registreren via inloggen/registratieformulier, is een soort werkterrein waarbinnen concreet gewerkt wordt aan het beter ondersteunen van Vlaamse tournees in Nederland. Bij de adressen van de schouwburgen staan ook de persoonlijke e-mail adressen van de programmeur en het hoofd communicatie. Deze zijn niet zichtbaar voor het publiek, maar wel voor collegas. Ook heeft de groep professionelen toegang tot het forum, waarop marketeers van de verschillende schouwburgen met elkaar in contact kunnen staan, programmeurs elkaar informeren over voorstellingen en relevante gebeurtenissen, en de uitwisseling van gedachten over betere ondersteuning kan plaatsvinden. Momenteel werkt de Brakke Grond als webmaster en cordinator van het project aan de inhoudelijke ontwikkeling van het forum. De bedoeling is dat er binnenkort statements opstaan, beschrijvingen van gezamenlijke en individuele marketingacties, recensies (zowel recensies over voorstellingen uit Belgische kranten als stukjes geschreven door de professionele gebruikers van de site zelf), aankondigingen van bijvoorbeeld premiredagen, belangrijke bijeenkomsten, enzovoort.

Een belangrijk voordeel van deze virtuele formule is dat iedereen vanaf zijn eigen werkplek en op zelfgekozen momenten een actieve bijdrage kan leveren. In plaats van het rondsturen van e-mail, wat geen actieve houding van de ontvanger vergt en wat integendeel zelfs vaak tot irritatie leidt, willen wij een duidelijk omlijnde samenwerking creren tussen mensen die bewust met de promotie van theater bezig zijn. Omdat deze promotie een landelijke aangelegenheid is, vergt het te veel tijd en inspanning van iedereen om hierover regelmatig bij elkaar te komen. De potentile kracht van Theater uit Vlaanderen zit in de combinatie van het gemeenschappelijke doel van de schouwburgen, het hebben van een werkplek waar niemand naartoe hoeft te reizen en het centraal aansturen van het project. Een website op zich is niet dynamisch, net zoals papier of een vergaderruimte dat ook niet zijn. Dynamiek blijft een kwestie van menselijke creativiteit en betrokkenheid. Zonder input van betrokkenen is het internet niet sneller dan een postkoets.

Auteur: Jacqueline Schoemaker Jacqueline.Schoemaker@brakkegrond.nl Theater uit Vlaanderen www.theateruitvlaanderen.nl
468

Reactie verzenden

Share This