Selecteer een pagina

Uit de bladen

Algemeen

In 2000 trad de Tijdelijke Subsidieregeling Belvedere in werking
Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen betrof het ontwikkelingsgerichte karakter van het project. Daarbij gaat het erom dat cultureel erfgoed niet alleen iets is dat beschermd wordt, maar vooral wordt benut bij ruimtelijke vraagstukken op het terrein van woningbouw, infrastructuur en natuurontwikkeling. Behoud door ontwikkeling is daarbij het credo. Het cultureel erfgoed kan daarbij dienen als inspiratie- en informatiebron.
Subsidie voor 37 Belvedereprojecten, in: Nieuwsbrief Rijksdienst voor de Monumentenzorg, maart 2001

In Engeland worstelt men noch steeds met het voornemen van de overheid om binnenkort in elk geval alle nationale musea vrij toegankelijk te maken. Het was een van de eerste kordate voornemens van de Labour-regering, maar de praktische uitwerking (derving van inkomsten, suppletie van die derving, verlies van BTW-vrijstelling, en gebrek aan incentives om meer bezoekers binnen te halen) levert nog steeds problemen op.
Vrij toegankelijk, in: Museumvisie, april 2001

Kennisnet, de website voor en door het onderwijs, moet een broedplaats worden voor onderwijsvernieuwing. Kennisnet moet scholen meer mogelijkheden bieden om nieuwe cultuurvakken, zoals theater, muziek en dans te laten uitgroeien tot echte schoolvakken. Daarnaast moet kennisnet scholen stimuleren meer gebruik te maken van ICT. Sinds januari krijgt de culturele ruimte op kennisnet invulling via het Cultuurplein. Het loopt hier nog niet storm: de digitale wereld binnen gelegaliseerde grenzen ziet er toch anders uit dan de woeste gronden van het Internet zelf. Er zijn nog de nodige voet-angels en klemmen te verwijderen.
Cultuur gaat digitaal op kennisnet, in: Bulletin cultuur & school, april 2001

Het MJK-bezoek is met circa 10% gedaald als gevolg van de nieuwe regeling met de Rabobank. De gemiddelde toegangsprijs van de aangesloten musea is met 9% gestegen. Desondanks keert de MJK 0,5 miljoen meer uit dan over 1999.
Jaarcijfers SMJK 2000, in: SMJK nieuwsbrief, april 2001

Een project over je eigen familie of je dorp of stad in de negentiende eeuw. Als scholier liet je dat wel uit je hoofd. Archiefonderzoek
viel in tegenstelling tot bezoek aan musea en bibliotheken buiten de competentie van de meeste leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dat verandert nu. De archieven zijn bezig hun bestanden onder n digitale noemer te brengen, waardoor iedereen straks van achter zijn computer thuis of op school authentieke stukken kan opzoeken.

Diva maakt einde aan versnippering in de archiefwereld, in:
Uitleg, nr 6

468

Reactie verzenden

Share This