Selecteer een pagina

Visite cultuur: De strategie van nieuwe musea

rubriek: visite cultuur

Algemeen
Den Haag heeft er in korte tijd een aantal nieuwe musea bij. De eerste paar maanden was de belangstelling zeer groot; het Eschermuseum in het Paleis aan de Lange Voorhout verkocht maar liefst 33000 toegangskaartjes. Het nieuwe fotomuseum den Haag, dat samen met het GEM, museum voor actuele kunst, in n gebouw gevestigd is, is ook zeer succesvol. Hoe hebben deze musea dat aangepakt?


Het Eschermuseum en het fotomuseum hebben een paar overeenkomsten. Er hangen van beide soorten kunst al een aantal werken in het Gemeente Museum. Het voordeel van de nieuwe musea is dat deze werken nu permanent kunnen worden bezichtigd: de musea zijn een soort permanente, zelfstandige expositieruimten geworden. Er zijn daarnaast ook veel verschillen in de doelstelling en aanpak van beide musea. De openingstijden, de inrichting en het publiek waarop de musea zich richten verschillen enorm.

Het Eschermuseum in het Paleis
Het Eschermuseum is gevestigd in een mooi LouisXVI-gebouwtje aan de Lange Voorhout. Twee simpele maar stijlvolle baniers maken duidelijk wat zich binnen in het stijlvolle paleis bevindt. Het museum heeft twee delen. En deel is traditioneel ingericht, donker, met prenten en schetsen, en n deel is zeer modern en met veel licht ingericht, en heeft tal van interactieve mogelijkheden. Hier worden een Foto Shoot cabine, computers, lichttechniek en een Virtual Reality programma gebruikt om de bezoeker het een en ander over Eschers werk uit te leggen. De vriendelijke, een beetje autoritaire, oude suppoosten zijn als je het ze vraagt – ook zeer bereid iets over de kunstenaar of zijn werk te vertellen.

Het fotomuseum Den Haag
Het fotomuseum in Den Haag is niet te noemen zonder ook het GEM, museum voor actuele kunst te vermelden. Deze twee zijn samen in n gebouw, als dochterondernemingen van het Gemeente Museum Den Haag, dit jaar begonnen met een geheel nieuw concept.
De bezoeker komt binnen in een ruimte waarin zich niet alleen de kassa en de ingangen naar beide musea bevinden, maar ook een caf / restaurant en een lounge-ruimte. Het is allemaal modern en trendy ingericht, maar niet t. Het fotomuseum zelf blijkt te bestaan uit twee kleine, lichte, witte ruimten, gescheiden door zware glazen deuren, en de winkel is een tafel met een paar publicaties over de huidige exposities en kaartjes naast de kassa.

De opzet van het fotomuseum is geheel anders dan die van het Eschermuseum. Het gebouw waarin het fotomuseum en het GEM zijn gevestigd moet dienen als culturele hangplek, waar men vaker komt, niet alleen voor een bezoek aan het museum. Dit is vooral te zien aan de openingstijden: van 14h00 tot 22h00, en de aanwezigheid van het trendy restaurant en de lounge-ruimte. Deze zijn zeer modern ingericht met mooie, speciaal ontworpen lampen, en zijn langer open dan het museum (van 12h00 tot 0h00). De musea richten zich op een breed publiek, maar niet te jong. De bedoeling is dat de bezoekers van het restaurant en de lounche-ruimte soms wel, soms niet ook een kijkje nemen in het museum.

Publiek
Beide musea proberen een nieuw en zo breed mogelijk publiek te trekken. Het Eschermuseum merkt veel van de nieuwe doelgroepen. Door de standaard openingstijden komen er door de week weinig werkende bezoekers. Het museum moet het dan hebben van de grote groepen leerlingen die in schoolverband een bezoekje brengen aan het museum. Deze komen binnen, stormen in twintig minuten door het museum, blijven wl even hangen op de derde verdieping, maar zelfs de 3-d show (inclusief twee spelletjes) duurt met 9 minuten te lang voor ze. Komend jaar moet een educatief programma het museum interessanter maken.

Dat de werkende bezoeker het museum door de week links laat liggen, zorgt ervoor dat het in het weekend erg druk is. Door de aanwezigheid van een leuke Escher-kinderkamer in het souterrain is het museum ook zeer geschikt voor een uitstapje met het hele gezin, waarbij ook een kopje koffie kan worden gedronken in het MC Caf. De winkel heeft een groot aanbod Escher cadeautjes en herinneringen: dassen, beelden, maar ook boekenleggers en kaartjes.
Opvallend is wel dat de winkel midden op de rondleiding-route ligt, en niet te bereiken is zonder een kaartje voor het museum. En dat valt nog niet mee: 7,50 is de prijs van een kaartje, en de Museumjaarkaart, binnenkort Museumkaart, is er niet geldig.

Met deze zeer verschillende strategien trekken de musea in Den Haag veel bezoekers. Maar daarnaast is ook de collectie zlf belangrijk, en deze is van beide musea zeker de moeite waard.

Beide musea hebben een website:
www.escherinhetpaleis.nl
www.fotomuseumdenhaag.nl

Auteur: Evelien van de Vijver
468

Reactie verzenden

Share This