Selecteer een pagina

Visite cultuur: HollandRama

Algemeen
Bij de woorden Openlucht Museum krijg ik niet onmiddellijk vlinders in mijn buik, en associaties met beelden van schaapscheerders, mandenvlechters en Friese koeienkotten zetten me nu niet direct in vuur en vlam. Toch wist het Openlucht Museum van Arnhem kortgeleden mijn aandacht op te eisen voor een nieuwe loot aan zijn veeltakkige boom.


Ik zat al een tijdje op een ongezellig, want Chinees, terrasje te turen in de richting van de Schelmseweg toen mijn oog viel op een bord van het Openlucht Museum, waarop met grote letters HOLLANDRAMA stond aangegeven. Misschien ligt het aan mij, een dramaliefhebber, maar aanvankelijk dacht ik iets anders te lezen: HOLLAND DRAMA. In ieder geval was mijn aandacht onmiddellijk gevangen, en ik besloot spontaan tot een bezoek.

De komst van HollandRama naar het Openlucht Museum heeft gezorgd voor een aanzienlijke facelift van de museumentree. Lopend vanaf de Schelmseweg ontwaar ik eerst een grote koperen drol die als een buitenaards object schemert tussen de bomen. Deze drol nu nog koperkleurig, maar naar ik aanneem over een aantal jaren mooi groen uitgeslagen herbergt het HollandRama. Erachter is een prachtige muur opgetrokken waarin alle soorten baksteen zijn verwerkt waar Nederland uit is opgetrokken. Een ware hommage aan de Hollandse baksteen. De muur herbergt ook de nieuwe entree van het museum.

Om de een of andere reden vindt de kaartverkoop nog ouderwets gezellig plaats in een houten kiosk die grofweg 40 meter van de echte entree staat. De entreeprijs voor het museum f 22,50 voor n volwassen persoon is niet zo ouderwets gezellig. Maar voor dit bedrag kun je natuurlijk wel ettelijke km2 dwalen door Hollands Glorie, te voet of per tram, zo zie ik op mijn plattegrond.
Ik beperk mij op deze dag tot de ca 300 m2 van een tentoonstelling en een bezoek aan HollandRama. HollandRama is een besloten voorstelling die om het half uur van start gaat. Mijn half uur was nog niet aangebroken, dus dan maar een blik geworpen op de tentoonstelling The American Dream in het entreegebouw op min een-hoog.
The American Dream is natuurlijk een lekker onderwerp voor een tentoonstelling. Geef mij een flinke namiddag en ik zou er zonder probleem een Stedelijk of een Boymans mee kunnen vullen. Maar The American Dream in Arnhem is een nightmare! De tentoonstelling lijkt bedacht door een twaalfjarige puber die, bladerend in zijn geschiedenisboekje, naast Marilyn Monroe, een roze Cadillac en Elvis, ook nog bedacht dat Martin Luther King en John F. Kennedy een plaatsje moesten krijgen.

De tentoonstellingsruimte gaat naadloos over in de ruimte die toegang geeft tot HollandRama. Zo beland ik in een rij met popelende oerhollandse gezinnen die oerhollands mopperen over de inmiddels opgelopen vertraging van drie-eneenhalve minuut. HollandRama speelt zich af in een zwarte bolvormige ruimte met stevige houten banken die plaats bieden aan circa 100 mensen. Mijn buren aan weerszijden kijken met ingehouden spanning om zich heen. Men weet dat er iets gaat gebeuren en probeert zich daar alvast een voorstelling van te maken. De makers van HollandRama spelen hier goed op in door voor aanvang van de voorstelling te melden dat wij ons bevinden op een beweegbaar plateau en dat in noodgevallen de deur vanzelf openspringt. De stemming zit er gelijk goed in.

HollandRama is Panorama Mesdag in 40-voud. Waar Mesdag in 1880 met gebruikmaking van de zgn. faux-terrain-techniek een levensecht beeld creerde van Scheveningen, daar presenteren de makers van HollandRama Hollands Glorie in 40 verschillende tableaus met gebruikmaking van dezelfde techniek. Een film waarin een Hollands gezin wordt gevolgd op dagtripjes naar typisch Hollandse feestelijkheden als schaapscheren, wandelen op een golfbreker en een dagje Koninginnedag dient als leidraad. De filmbeelden zijn hinderlijk amateuristisch, nietszeggend en wat mij betreft storend. De tableaus daarentegen zijn vaak van een Mesdaggiaanse schoonheid en perfectie.

De Hollandse landschappen in winter- en voorjaarstijd zijn fascinerend en ook het 18e-eeuwse interieur van het Goudse herenhuis waar wij langs zweven is schitterend vormgegeven en levensecht. Mooi is het effect waarbij je als toeschouwer even het gevoel krijgt in de lucht te zweven en vanuit een kerktoren neerkijkt op de plattegrond van een middeleeuwse stad.

Of HollandRama een noodzakelijke aanvulling is op de collectie van het Openlucht Museum weet ik niet. Vast staat dat met de komst van HollandRama nu ook het Openlucht Museum over een attractie beschikt waar de toeschouwer iets ondergaat zonder daarvoor uit zijn bank te hoeven komen. Een fenomeen dat flink oprukt en gaandeweg het onderscheid tussen museum en attractiepark doet vervagen.

Auteur: Hans Brouwer is directeur van de Meervaart te Amsterdam
468

Reactie verzenden

Share This