Selecteer een pagina

Visite cultuur: Nieuwe poptempel in een unheimische omgeving

Algemeen
Vanaf het moment dat je binnenloopt in de Heineken Music Hall, stap je in een andere wereld. Knalrood en diepblauw zijn alom aanwezig en het overdadige gebruik van staal en aluminium zorgen voor een onverwoestbare uitstraling. Het reusachtige popcentrum ademt in zijn fraaie architectuur vooral eenvoud uit. Na een bezoek wordt snel duidelijk dat Nederland een bijzondere vrijetijdsvoorziening rijker is.


De nieuwe poptempel is gelegen naast het Path-multiplex op de ArenA-boulevard in Amsterdam Zuidoost, waarop het in hoogte en massa naadloos aansluit. De Music Hall is met deze grootste megabioscoop van Nederland en het ArenA-stadion een van de grootschalige trekkers van de nieuwe uitgaansdriehoek aan de ArenA-boulevard. Dit uitgaansgebied maakt op zijn beurt deel uit van een kantoren-, woon- en winkelgebied dat nog volop in ontwikkeling is. Vorige maand opende daar bijvoorbeeld Villa ArenA haar deuren (zie MAW, elders in dit nummer).
De ligging nabij diverse snelwegen maakt het ArenA-gebied gemakkelijk per auto bereikbaar. Toch is het lastig orinteren als je het voor het eerst aandoet, want de uitgaansvoorzieningen liggen verstopt achter kantoortorens en duidelijke wegwijzers ontbreken. Gelukkig vormt de Ajax-ArenA een niet te missen baken. Gesitueerd aan het Bijlmer-stationsplein presenteert de Music Hall zich wl nadrukkelijk aan de honderdduizenden trein- en metroreizigers die dagelijks deze plek passeren.

Flexibele doos
Heineken Music Hall is een initiatief van Mojo Concerts uit Delft. Mojo is verantwoordelijk voor 95% van alle popconcerten die in Nederland plaatsvinden. Behalve concerten organiseert Mojo toonaangevende festivals als Lowlands, Drum Rhythm, Crossing Border en het North Sea Jazz Festival. Het midden maart geopende popcentrum is het tweede zalencomplex in Nederland dat speciaal is ontworpen voor popmuziek. 013 in Tilburg had enkele jaren geleden de primeur. Het Tilburgse popcentrum werd ontworpen door Benthem & Crouwel, de Music hall door bureau Van Dongen, die ook de Path-bioscoop het leven schonk.
De Heineken Music Hall vormt een enorme doos van meer dan twaalf meter hoog, met een totaaloppervlakte van ca. 5.000 m2. Het popcentrum heeft een immense foyer die voorafgaand aan elk concert vanaf 17.00 uur open is. In de foyer zijn een internetruimte en een bar. Recht boven de entree bevindt zich op de eerste verdieping de Postbank Lounge. Deze zaal heeft een oppervlakte van 600 m2, biedt plaats aan 1.000 mensen en is bestemd voor de kleinere bands, djs, afterpartys en exposities. De grote zaal draagt de naam Black Box, is 2.500 m2 groot en heeft een capaciteit van 5.500 bezoekers. Afhankelijk van het type optreden kunnen zitplaatsen worden aangebracht, waardoor de capaciteit tot 3.500 groeit. Het podium is verplaatsbaar tot tientallen meters in de zaal. Vrachtwagens kunnen het gebouw tot vlak achter het podium benaderen. De grote zaal heeft verder een VIP-tribune en een balkon, waarvan desgewenst zitplaatsen kunnen worden verwijderd.

Unheimisch
Het ArenA-plein is een geliefde ontmoetingsplek voor jongeren. Op de vroege vrijdagavond, wanneer ik er rondloop en er geen concert is, houden groepjes jongens zich op pal voor de bioscoop en het popcentrum. Ze maken niet de indruk ergens naar onderweg te zijn en dollen elkaar en de voorbijgangers. Ik beeld me in dat ik hier met kleine kinderen zou lopen. Niet dus, daarvoor voelt de sfeer te unheimisch aan. Bioscoopexploitant Path heeft vorig jaar een miljoen gulden besteed aan ordehandhaving, met bewakers in de foyer en cameras in de gangen. In de ArenA-bioscoop lopen s avonds permanent twee bewakers rond. De bewaking eindigt bij de voordeur, zodat keetschoppers op het plein alle ruimte hebben. Dat geeft geen gevoel van veiligheid, zeker niet omdat de winkels alleen op donderdagavond koopavond hebben en s avonds de voetgangers er schaars zijn.
De Heineken Music Hall vormt weliswaar de laatste aanwinst van urban entertainment center ArenA, toch is een avondje flink stappen vooralsnog alleen voorbehouden aan autoreizigers. De laatste trein richting het centraal station vertrekt om 00.35 uur. Zondagmorgen rijdt dan om 8.35 uur weer de eerste trein.

Kenmerkende punten
Heineken Music Hall

positief
bereikbaarheid per auto
bereikbaarheid per OV
parkeergelegenheid
presentatie/uitstraling exterieur
presentatie/uitstraling interieur

negatief
vindbaarheid per auto
nachtverbinding per OV
(gevoel van) veiligheid
horeca in omgeving
openingstijden kassas

Auteur: Arno Ruis – ruis@kolpron.nl
468

Reactie verzenden

Share This