Selecteer een pagina

Visite cultuur: Theaterfestival Boulevard s-Hertogenbosch

Algemeen
Van vrijdag 4 tot en met zondag 13 augustus vond in de binnenstad van s-Hertogenbosch voor de zestiende keer het Theaterfestival Boulevard plaats. Het festival verenigt theater, muziek, dans, beeldende kunst en animaties van met name Zuid-Nederlandse en Vlaamse kunstenaars. Dit theaterfestival speelde zich af in tenten aan de voet van de Sint Janskathedraal, maar ook in omliggende theaters en op onorthodoxe locaties, zoals een modezaak, een keuken en een squashbaan. Genoeg redenen om een kijkje te gaan nemen op de laatste dag van het festival.


In het zeer overzichtelijk programmaoverzicht maakten we onze keuze voor een workshop tango, een muziekoptreden van Alfredo Marcucci en een theateruitvoering van het Productiehuis Brabant. 20% van de kaartjes voor afzonderlijke optredens wordt vooraf verkocht, de rest wordt verkocht bij de informatiestand op het plein en nog een klein percentage gaat via internet.
We misten in het programmaoverzicht een plattegrond met als hart het plein en de omringende theaters en andere gelegenheden. Later hoorden we dat dat een reden had: alles begint immers vanuit het plein. Speciale busjes brengen de bezoekers daarvandaan naar de verschillende locaties en na afloop weer terug.
Nieuw op het plein was een in de hoogte gebouwd terras, zodat er niet alleen meer ruimte was voor optredens in tenten en voor de informatiestand van de Boulevard, maar de bezoeker ook een aardig uitzicht kreeg.
Helaas gaf het het plein ook een besloten karakter, waardoor de interactie met de omringende horecagelegenheden niet optimaal was.
Ons eerste optreden, de workshop tango, vond plaats in een (voor die dag) zeer warme tent onder het terras. Leuk was dat we zelf aan de slag moesten. Ons tweede muzikale optreden werd onderbroken door tien minuten durende klokkenspel van de Sint Jan.
Dat gaf ons de kans even af te koelen onder het genot van een drankje. Het laatste optreden speelde zich af op drie verschillende locaties: een modezaak, een squashbaan en de ruimte van het Productiehuis Brabant zelf. We gingen er wandelend en met de bus heen. Daar bleek dat juist alledaagse ruimtes zich uitstekend kunnen lenen voor theateroptredens. Dus: waarom altijd in die theaterzalen? Het leuke van de Boulevard is dat het een directe band creert met de stad ‘s-Hertogenbosch. De stad is de theaterlocatie. Het publiek ongeveer 100.000 bezoekers, jong n oud, maar vooral veel kinderen en ouderen blijft tijdens het festival niet geconcentreerd op n plek, maar zwerft door heel de stad, en het plein gratis toegankelijk functioneert als hart van het festival, als ontmoetingsplaats en als plek waar naast een aantal optredens gegeten en gedronken wordt.

Auteur: Caro Bonink
468

Reactie verzenden

Share This