Selecteer een pagina

Visite leisure: De hele wereld spreekt Duits

Algemeen
De eredivisie van internationale presentaties waarmee landen en (hoofd)steden zich presenteren is dit jaar bijzonder actief. Het Europees kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen en Expo 2000 in Hannover strijden internationaal om de aandacht van de toerist. Hannover maakt met de wereldtentoonstelling goede sier, maar heeft wel te lijden onder het tegenvallende bezoekersaantal.


Met een begroting van meer dan 3,5 miljard DM kan de Expo wedijveren met andere mega-evenementen als de Olympische Spelen. Gerekend was op 40 miljoen bezoekers verdeeld over een periode van 1juni tot 31 oktober (263.000 bezoekers per dag!). Tegenvallende bezoekersaantallen leveren nu al een negatieve begroting op van meer dan een miljard DM. Wanneer een evenement niet regelmatig terugkeert op de wereldkaart devalueert de waarde blijkbaar navenant. Want wie herinnert zich Sevilla nog?

Een bezoek aan de wereldtentoonstelling in Hannover is de reis meer dan waard. In 3,5 uur met de auto vanuit Amsterdam parkeer je vrijwel voor de poort van het festivalterrein. Onderweg kom je op diverse plaatsen P+R borden tegen, waar de auto ingewisseld kan worden voor aansluiting op het regionale busnetwerk. Gezien de geruststellende berichten over de tegenvallende bezoekersaantallen is het beter om de EXPO-borden te volgen en de auto op loopafstand te parkeren. Onder het thema Mens, Natuur, Techniek. Een nieuwe wereld ontstaat tonen meer dan 200 landen in een supershow van creativiteit hun culturele, technologische en architectonische nationaliteit.
Meer dan 50 landen hebben een eigen paviljoen laten neerzetten, dat na de wereldtentoonstelling wordt afgebroken en in sommige gevallen hergebruikt. Zo is het Nederlandse Paviljoen van de vorige Expo in Sevilla tegenwoordig in gebruik als entreegebouw van Archeon in Alphen aan de Rijn. Het door MVRDV voor Hannover ontworpen Nederlandse paviljoen leent zich minder goed om gedemonteerd te worden, dit in tegenstelling tot een van de andere hoogtepunten van de Expo, de presentatie van Japan een ingenieuze constructie van ruim 4.000 m, opgetrokken uit buizen van oud papier. Het uitgangspunt hij de bouw van dit paviljoen keert hij veel presentaties terug en wordt door vele landen op min of meer professionele wijze vormgegeven: ieder land heeft respect voor de natuur, maar economie en vooral technologische vooruitgang zijn van groot belang.

Van Bratwurst tot Falafel
Opvallend is het alomtegenwoordige Duits als voertaal; de vakanties zijn afgelopen en het gros van de bezoekers bestaat uit scholieren in groepsverband en oudere stellen zonder kinderen. Ook de medewerkers van de desbetreffende landenpresentaties schakelen van hun eigen taal makkelijk over op het Duits om de thuisbezoeker van informatie te voorzien. In of bij de diverse presentaties vindt de bezoeker ook culinair alles van zijn gading. Van Jordaanse falafel tot Noors visbuffet, de horeca is ruim vertegenwoordigd en er zijn voldoende zitplaatsen op deze zo rustige doordeweekse dag eind augustus. Om het bezoek aan de Expo tot een succes te maken, dienen de weergoden mee te spelen. Veel horecagelegenheden moet het hebben van de terrassen en diverse landenpaviljoens hebben hun presentatie onoverdekt gelaten. Het Jordaanse is daarbij een oase van rust en n van de hoogtepunten van de hele tentoonstelling.

De organisatie beschrijft de expo als een droomreis naar de toekomst. Bij themapresentaties over nieuwe media en de toekomst vormen zich dan ook de langste wachtrijen. Maar we hoeven nooit langer dan 15 tot 20 minuten te wachten om de diverse hoogtepunten te bezoeken. Dat is in de weekends wel anders: het gastenboek op internet spreekt op 25/26 augustus over wachttijden van twee tot drie uur bij de interessantere presentaties. Een selectie vooraf is geen overbodige luxe, want je kunt op n dag slechts met pijn en moeite de helft van de presentatie bekijken. Voor minder valide of trage bezoekers is er de mogelijkheid om een golfcart-achtig vervoermiddel te huren om je over het zeer omvangrijke terrein te begeven. Voor de jeugd zijn er de kekke aluminium steps die in de grote steden het straatbeeld beginnen te bepalen.

Indien het weer meezit, is de wereldtentoonstelling in Hannover een aanrader voor een doordeweekse dag. De tarieven zijn verlaagd voor het naseizoen, dus een personeelsuitje kan op korte termijn gepland worden.

Auteur: Menno Heling
Referenties: Voor meer informatie: www.expo2000.de of de Nederlandse vertegenwoordiging: www.expo2000.nl
468

Reactie verzenden

Share This