Selecteer een pagina

Visite Leisure: Fantasy: commercie of vooral fun?

rubriek: visite leisure

Algemeen

Jonge meisjes verkleed als elfjes dartelen onder de stralende zon over een grasveld vol madeliefjes. Op de achtergrond verrijst een sprookjesachtig kasteel. Monsterlijke trollen met enorme knotsen in hun hand kijken je dreigend aan. In het weekend van 20 en 21 april waande je je op het landgoed van Kasteel de Haar in Haarzuilens even in een andere wereld.

Een wereld van elfen, ridders, tovenaars, trollen en heksen: de Elf Fantasy Fair is een evenement dat speelse fantasy combineert met serieuze hekserij. Maar liefst 150 acteurs, zoals vuurspuwers, Keltische muzikanten en ridders in middeleeuwse kledij waren ingehuurd om het landgoed in een sprookjessfeer hullen.
De fair is een initiatief van Elf Fantasy, een organisatie die onder andere fantasy- en sciencefictionspelletjes en -boeken uitbrengt en tevens een eigen tijdschrift uitgeeft. Vorig jaar vond de eerste Elf Fantasy Fair plaats in themapark Archeon. Op het eerste gezicht een tot de verbeelding sprekende omgeving voor dit spektakel. Maar de enorme toeloop veroorzaakte parkeerchaos en de relatief kleine zalen in het complex konden de massaal toegestroomde bezoekers nauwelijks herbergen. Dit jaar was dat duidelijk beter geregeld: er waren verschillende goed aangegeven parkeerterreinen in de dorpen rondom het kasteel ingericht. Van daaruit werden bezoekers met bussen naar de plaats van bestemming gebracht.

Overvolle tent
Op het landgoed van Kasteel de Haar stonden grote gekleurde tenten waarin een deel van de activiteiten zich afspeelde. Op deze manier werd het probleem van de kleine, overvolle zalen vermeden. Dit was met name van belang bij de lezingen en signeersessies van fantasyauteurs. Terry Pratchett bijvoorbeeld, een bekend auteur van fantasyliteratuur met een komische inslag, bleek net als vorig jaar een enorme publiekstrekker. Niet in de laatste plaats dankzij zijn verteltalent waarmee hij moeiteloos het publiek in de overvolle en zeer warme tent wist te boeien.
Andere bezienswaardigheden waren de muzikanten en jongleurs, het riddersteekspel en een nagespeelde veldslag uit The Lord of the Rings. Verder kon je meedoen aan workshops: zelf vilt maken onder begeleiding van een echte heks, drakenbeeldjes beschilderen en de cardgame Magic The Gathering. Of demonstraties bijwonen van spelen als Dungeons and Dragons en zwaardsmeden. Een activiteit waaraan vooral kinderen vol enthousiasme deelnamen was het rollenspel over een tocht om de draak te verslaan die prinsessen opat. Ouders mochten slechts vanaf de zijlijn toekijken, onderwijl decoratieve geluiden makend. Zo stonden vele volwassenen vol overgave te kabbelen en te plonzen terwijl hun kroost een denkbeeldige rivier overstak.

Dure hype
De feestvreugde werd enigszins gedrukt door de uitzinnige prijzen die voor eten en drinken gevraagd werden. Daarnaast moest ook voor veel workshops geld bijgelegd worden. En ook voor bezichtiging van het kasteel zelf moesten bezoekers nog eens extra betalen.
En dan was daar nog de middeleeuwse markt met tientallen kraampjes. Hier kon de liefhebber zijn hart ophalen aan boeken, miniatuurtjes en natrlijk de dure Harry Potter en Lord of the Rings merchandise. Duidelijke voorbeelden van de fantasy-hype die momenteel in ons land heerst. Trok de Elf Fantasy Fair vorig jaar nog 7.600 bezoekers, dit jaar waren dat er al ruim 12.000. Dankzij de gegroeide interesse in fantasy trekt het evenement nu niet alleen fantasyfans van het eerste uur aan, maar ook families met kinderen die een dagje uit zijn. Daarnaast is er duidelijk meer aan publiciteit gedaan, om ervoor te zorgen dat het publiek ook daadwerkelijk kwam opdraven. En, omdat het merendeel van de activiteiten zich buiten of in de tenten afspeelden, hielp het schitterende weer ook zeker een handje mee.

Verkleedpartij
Een groot deel van deze bezoekers kwam in gepaste kledij naar het evenement. Voor de meeste mensen bood het evenement een leuke gelegenheid voor een verkleedpartij. Hiermee viel bovendien nog een prijs voor het best geklede fantasypersonage te winnen. Daarnaast waren er natuurlijk de diehards die zich niet alleen op de fair, maar ook in het dagelijks leven gothic kleden. Opvallend was ook het grote aantal Engelssprekende bezoekers. Waarmee bewezen is dat het festival een zeer breed publiek trekt.
Het oordeel: de Elf Fantasy Fair is een leuk evenement voor een breed publiek, maar pikt duidelijk een commercieel graantje mee van de huidige fantasytrend: het festival is zeker niet goedkoop!

Auteur: Neeltje van Haaren N.vanhaaren@mmnieuws.nl
468

Reactie verzenden

Share This