Selecteer een pagina

Visite leisure: Info-tainment in de Drvkkery

Algemeen
Tijdens de maandelijkse Kunst & Cultuurroute op zondag bezoek ik De Drvkkery in Middelburg. Het concept van deze winkel in Woord, Beeld en Geluid, zoals de ondertitel treffend luidt, heeft sinds de opening in 1998 een diepe indruk op me gemaakt. Een absolute aanwinst voor deze stad die ik als Middelburgse Amsterdammer met enige regelmaat bezoek.


Wat maakt De Drvkkery, gevestigd in de voormalige drukkerij van de Provinciale Zeeuwse Courant, zo speciaal? Achterliggende gedachte bij het ontwerpen van deze speciale boekhandel is dat het vergaren van kennis aangenaam zou moeten zijn. Daarbij heeft men telkens de wens van de consument in de veranderende maatschappij voor ogen gehad. Dit heeft een unieke vorm van info-tainment opgeleverd. Juist de combinatie van verschillende bedrijven in n pand schept een extra dimensie. Je vindt hier niet alleen een uitgebreid assortiment boeken, tijdschriften, wenskaarten en kantoorbenodigdheden, maar ook digitale media, muziek, design en vormgeving, een museumdrukkerij, een kunsthandel en eten en drinken. En dat alles in een inspirerende omgeving.

Bij de vormgeving van de Drvkkery is de eigenheid van het gebouw gerespecteerd. De gekleurde buizen als constructie voor de verlichting en de vrolijk gestippelde vloeren scheppen een open sfeer. Over de indeling is goed nagedacht. Alles is rond de centrale Brasserie met binnentuin gebouwd. Voorin het smalle gedeelte van de winkel vind je de snelle handel zoals kranten en tijdschriften. Achterin de winkel kun je rondom het centrale marktplein (waar ruimte is voor lezingen, auteursvoordrachten en exposities) tussen ronde opstellingen dwalen op zoek naar een boek, een webpage of een muzikaal hoogtepunt. Ook vind je er een rustig hoekje om te lezen.

Niet alleen de boeken en, vaak speciale, aanverwante artikelen zijn te koop. Naast de kunstwerken aan de wanden hangt er verrassend genoeg zelfs aan de boekenkasten, leestafels en lampen een prijskaartje. Slim bedacht: wisselende decoratie en altijd kans om iets nieuws tegen te komen voor de klant. Maar er is meer wat de consument bindt. De goed voorziene Brasserie met patio inspireert bezoekers om te blijven en te genieten van de aangename sfeer onder het genot van een hapje en drankje. Verder worden er dagelijks activiteiten georganiseerd, van live-muziek tot voorleesmiddag. En het werkt. De Drvkkery is een lokale ontmoetingsplek van niveau waar je urenlang kunt vertoeven en het nuttige met het aangename verenigen.

In de nabije toekomst zal een nieuwe gevel van glas verrijzen, ontworpen door kunstenaar Piet Dieleman. De relatie met design, vormgeving en kunst maakt dat de Drvkkery steeds meer als cultureel in plaats van commercieel centrum wordt gezien.

Auteur: Janine van Rooijen – jc.v.rooijen@worldonline.nl
468

Reactie verzenden

Share This