Selecteer een pagina

Visite virtueel: Het internet als atelier

rubriek: visite virtueel

Algemeen
Sommigen gebruiken verf op doek, anderen tekst op papier of beeld op fotomateriaal. Als kunstenaar heb je allerlei middelen om je geesteskinderen te tonen. Tegenwoordig kunnen steeds meer creatieve geesten hun ei kwijt in enen en ‘en. De computer en in het bijzonder het internet blijken zeer geschikt om je werk wereldkundig te maken. Sommige websites zijn niet alleen een presentatiemiddel maar een kunstvorm op zich. Wat bezielt de makers om een plek op internet te vullen? Een overzicht van de redenen:


Je werk promoten
Wat cool is weten ze bij het DEPT wel. Het Amsterdamse grafisch ontwerpbureau toont de bezoeker bij binnenkomst n grote knop. Na de onvermijdelijke klik is de keuze groter: een verzameling sobere blokken vult het scherm en het rondsnuffelen kan beginnen. De makers bieden een scala van kleine digitale experimenten met grootse gebaren. Veel beeldvullende kreten en felle kleuren in Weapons, maar ook subtielere navigatie-experimenten waarbij je je muis behendig langs computervirussen moet leiden (RSI2000). DEPT wil ons wakker schudden, maar vooral ook zn werk promoten. Opvallend is overigens het snelle inladen van de paginas.

Je werk aan vrienden laten zien
Enkele jonge kunstenaars in Belgi hebben zich verzameld in het jongerencollectief Jontri. De leden van de groep presenteren zich op de site samen met hun projecten en natuurlijk contactgegevens. Ze hopen via de site mensen te interesseren voor hun werk. Eerst maar eens kijken wat de makers in huis hebben. Ook hier is het weer even wachten. Een van hen laat zijn fotos zien, vooral gericht op het straat- en uitgaansleven. Het getoonde werk is aardig maar wat gering in omvang. De bezoekersstatistieken laten ook (nog) geen uitschieters zien; het blijft bij wat vrienden en bekenden die de site bezoeken.

Anderen inspireren
Tussen het beeldengeweld zijn er ook kunstenaars die woorden gebruiken om de ziel te raken. Hun eigen, maar ook andermans woorden. Een vierkoppig Nederlands vriendengezelschap genaamd Heroes maakte een site waar je je persoonlijke taboes kunt delen met anderen. Na aanmelding kun je de wereld van de Tiny Taboos binnen. Op gebieden als religie, liefde of seks kan eenieder zijn zegje doen of reageren op andermans taboe. De Heroes willen hiermee naar eigen zeggen jongeren inspireren hun schaamte te overwinnen. Het resultaat: veel korte kreten die op een soort achtergrond van rode gordijnen worden geprojecteerd. De vraag is of het serieuze hartenkreten zijn of een geoorloofde vorm van grafitti. De site is vorig jaar genomineerd voor de Europese multimediaprijs Europrix.

Creatieve uitlaatklep hebben
Op de site van Puree is het even zoeken naar hoe je verder moet. De navigatie verschijnt stiekem in een ander venster, waar een aantal afleveringen Puree te vinden zijn. De site gebruikt de kracht van de grote afbeelding. Eenvoudige gebruiksvoorwerpen als een blikopener krijgen doordat ze beeldvullend verschijnen een grappig effect. Het zijn slechts doorleidingen naar de eigenlijke experimenten, die variren van visuele effecten tot kleine animatiefilmpjes. Puree is een initiatief van de Amsterdamse groep vormgevers Artmiks. Contactgegevens vind je niet, dus de site is geen direct promotiemiddel, eerder een creatieve uitlaatklep.

Grenzen opzoeken
Bij opvallend veel van de kunstsites moet je wachten tot de inhoud is ingeladen. Ze maken gebruik van aanvullende software (Flash), die meer ontwerpvrijheid en interactie biedt, maar de gebruiker langer laat wachten. Kunnen de nieuwe kunstenaars met de traditionele middelen die internet biedt, namelijk tekst en beeld, hun ideen niet genoeg overbrengen? Of hoort het bij de kunst om de grenzen op te zoeken van de interactiemogelijkheden en daarmee het geduld van de kijker?

In n opzicht onderscheidt internetkunst zich duidelijk van traditionele vormen. Voor de websites geldt dat je er snel bij moet zijn om ze te bekijken. Een schilderij is misschien tot in lengte van jaren te bezichtigen in het museum, maar op het vluchtige web slijt de kunst snel. Wat vandaag een kunstwerk is, is morgen een gebroken link of niet meer te vinden pagina!

Bekeken sites:
www.puree.nl www.tinytaboos.nl
www.dept.nl www.jontri.be

Auteur: h.koppen@zappwerk.nl m.krenn@zappwerk.nl
468

Reactie verzenden

Share This