Selecteer een pagina

Visite Virtueel: Internet offline

Communicatie, Marketing

De jaren tachtig en negentig waren de decennia van de desktop. De Microsoft jaren, software waar je toen niet omheen kon. Alleen al het triootje van Word, Excel en PowerPoint was genoeg voor world domination. Alles wat een computer een computer maakt, hadden we te danken aan desktop software. Die tijd is voorbij.

Hoewel de desktop (Windows, OS X, Linux) nog dominant is, zien we duidelijk een verschuiving richting het Web als platform. Yahoo en Google laten zien dat je niet per se terug hoeft te vallen op desktop software voor het maken van emails spreadsheets en tekstdocumenten. Communiceren, presenteren en bewerken is niet iets wat alleen met desktop software kan. Webservers zijn tegenwoordig zo krachtig en netwerken zo snel dat je het allemaal niet meer met je eigen computer hoeft doen. Gigantische databanken nemen veel van het rekenwerk over, zodat je met slechts een webbrowser veel taken van desktop software kunt over nemen. Webmail is niets nieuws, maar Excel of Word documenten online opslaan en bewerken met meerdere mensen tegelijk is iets van de 21ste eeuw.
Precies zoals Web2.0 het omschrijft: het World Wide Web is eigenlijk een platform geworden. Veel van onze dagelijkse computertaken kunnen middels een Web 2.0-applicatie uitgevoerd worden. Maar niet alles. Dan zie je weer dat men weer teruggrijpt naar de desktop. Google maakt immers ook een zoekapplicatie voor op de desktop. Video kan vaak gewoon via een speciale player worden afgespeeld. News feeds (RSS) worden door grootverbruikers het liefst via een desktopprogramma (in)gelezen.
Het is duidelijk dat het niet een strijd is om de desktop, maar om de gebruiker, want de desktop en het Web smelten zo langzamerhand tot een en dezelfde platform. De een kan straks niet zonder de ander.
Dit is een ontwikkeling dat al sinds jaren tachtig aan de gang is, nog voor dat het World Wide Web algemeen bekend werd. In den beginne bedacht Bud Tribble de desk accessoires voor de oorspronkelijke Macintosh computer (1984). Arlo Rose kwam later met Konfabulator, afgeleid van Kaleidoscope, voor het besturingssysteem van de Apple Macintosh. Pas toen dat ook beschikbaar werd gemaakt voor Windows gebruikers kwam de widgit revolutie op gang. Beide desktopoplossingen zijn eigenlijk eenvoudige hulpprogrammatjes, oftewel widgits. De functionaliteit blijkt zo populair dat Microsoft deze desktop widgits ook in Vista heeft ingebouwd, net zoals Apple dat al heeft gedaan met zn Dashboardvariant.
Het is pas sinds het internet zo dominant is geworden in onze samenleving dat deze widgits veel van hun functionaliteit en of informatie via het web kunnen binnenhalen. Met deze online insteek heeft Yahoo Konfabulator dan ook opgekocht. Veel informatie hoeft men slechts een enkele keer binnen te halen met het gevolg dat online widgits ook gewoon offline werken. Wat is dan het platform? Is het een webapplicatie of een desktopprogramma? De realiteit is dat het weinig meer uitmaakt.
Deze samensmelting moet een gevolg hebben en Adobe is een van deze partijen die hier brood in ziet. Naast het alom aanwezige PDF-formaat hebben zij na de overname van Macromedia ook Flash als platformonafhankelijk formaat in huis. Adobe is een van de weinige partijen die een aandeel heeft in het online en offline wereld. Zie daar het Apollo-project. Dit is een project waar webontwikkelaars hun applicaties als een desktopprogramma kunnen distribueren. Zij hoeven niet per se nieuwe technieken te leren en kunnen voor beide werelden producten maken. Een kiosk met een museumpresentatie kan dus nu ook een bestaande website zijn met een geheel eigen look en feel. Een andere Apollo-oplossing zou kunnen zijn dat een webserver en een PDA samen kunnen werken om de meeste recente informatie en wijzigingen te tonen. De PDA hoeft niet continue online zijn en kan dus zo zijn batterij besparen. Een browser is niet nodig, omdat de applicatie een geheel eigen interface kan hebben en dat terwijl het bestaande webpaginas zijn.
Door de mogelijkheid om paginas te hergebruiken, eenvoudig data uitwisselen en het mengen van verschillende soorten online en desktop diensten kan men beter inspelen op de wensen van de gebruiker. Die wordt steeds mobieler en maakt gebruik van meerdere computers en van verschillende diensten. Het hergebruik van informatie voor online en offline gebruik zal dan ook de komende jaren grote toevlucht nemen. Wie daar het beste op in kan spelen heeft heel goede kaarten voor de toekomst.

Auteur: Egor Kloos e.kloos@zappwerk.nl

468

Reactie verzenden

Share This