Selecteer een pagina

Visite Virtueel: Nieuw Europa klaar voor cultuurtoerisme?

rubriek: visite virtueel

Algemeen
Met de uitbreiding van de Europese Unie in mei komen tien staten, waaronder enkele Oost-Europese landen, meer in de belangstelling. Dit zal de drempel verlagen voor een cultureel bezoek aan deze landen. Een blik op internet leert dat Tsjechi en Hongarije een langzame start maken met de culturele promotie. Estland daarentegen is al helemaal klaar voor de Westerse bezoeker!


Reisgidsen bieden in het algemeen een aardige maar beperkte culturele inleiding op een land. Vooral op het gebied van moderne cultuur en actuele evenementen kan de bezoeker beter andere middelen zoals internet raadplegen. En wie kan het beste het culturele aanbod van een land presenteren? Het land zelf, maar is de informatie ook in het Engels beschikbaar?

Perkamenten achtergrond
Dat Praag een mooie stad is, weet iedereen wel, maar de cultuurminnende reiziger wil weten wat heel Tsjechi te bieden heeft. De meeste websites op dit gebied zijn van Amerikaanse makelij. Een van de weinige cht Tsjechische cultuurbronnen is de site van het Ministerie van Cultuur. Bij binnenkomst is de buitenlandse bezoeker gewaarschuwd: Engelse teksten zijn niet grondig vertaald. Inhoudelijk heeft de site helaas niet meer te bieden dan beleidsstukken en een overzicht van musea (1). Het Tsjechisch Nationaal Museum op het web geeft weinig meer prijs van het culturele erfgoed. De statige site in ouderwetse bruintinten en met perkamenten achtergronden presenteert vooral de natuurwetenschappelijke collectie, terwijl het museum volgens de beschrijving ook kunst exposeert. Leuke toevoeging is wel het virtual reality cabinet, waar museumstukken rondom te bekijken zijn. Afgezien hiervan nodigen de lange teksten niet uit om verder te lezen (2).
Wie Hongarije cultureel wil leren kennen kan terecht bij het Hongaarse reisbureau Fine Art Tours. Het bureau is opgericht om de verborgen schatten en de speciale tradities van het land te tonen. De site stelt inhoudelijk niet veel voor en is slechts een uitnodiging om een tour te boeken (3). Om vast in de smaak te komen voor de Hongaarse schatten is een bezoek aan de website van het Nationaal Museum best de moeite waard. Achter de ouderwetse homepage is veel beeldmateriaal van (pre)historische vondsten en schilderkunst te vinden onder de schatten van de collectie. De informatie is overzichtelijk, maar wie meer wil lezen bij de afbeeldingen moet de Hongaarse taal beheersen (4).

Estonian Institute
Weinig mensen zullen zich veel voor kunnen stellen bij Estlandse cultuur. Toch kunnen de Esten zich wat betreft presentatie op internet prima meten met de West-Europese landen. Komt dat door de Unesco die met zn Baltic cultural tour policy deze staten op de kaart zet, of is het de invloed van het moderne overzeese buurland Finland? Sinds 1989 bestaat het Estonian Institute, dat zich ten doel stelt informatie te verspreiden over de maatschappij en cultuur van het land. Het instituut heeft diverse sites ontwikkeld die in actuele culturele informatie voorzien (5). Een goed startpunt is Infopoint Estonian Culture, een moderne site over culturele uitingen varirend van film en theater tot volksdans. Mooi beeldmateriaal en korte teksten vullen het scherm als een smaakvol ingerichte expositie. Genteresseerden kunnen nog verder lezen over bijvoorbeeld de omslag in Estlandse architectuur of de moderne filmindustrie (6).
Wie de smaak nu te pakken heeft van Estland kan eens een Baltische fototentoonstelling of concert bezoeken. De door het Estonian Institute opgezette website Culture.ee zet de Estlandse evenementen op een rij; niet alleen die in het land zelf maar ook evenementen elders in Europa. Degene die de koffers al klaar heeft staan kan in het overzichtelijke zoeksysteem vast de gewenste culturele activiteiten en tentoonstellingen in Estland plannen. De site is minimalistisch van opzet met grijze tekst op witte achtergrond en weinig afbeeldingen. Zet overigens wel een bril op, want de letters zijn ook minimalistisch (7).
Gelukkig, Estland kan ook groen, rood en oranje zijn. Het Nationaal Museum toont bij binnenkomst op zn site een willekeurig kunstobject uit de verzameling op een achtergrond van kleurige blokken. De buitenlandse bezoeker kan zijn weg prima vinden door een uitgebreide Engelse site, die een voorproefje geeft van de folkloristische, cultuurhistorische en fotografie-collectie. Er zijn zelfs enkele paginas speciaal voor kinderen. De presentatie van het museum nodigt uit om tijdens een bezoek aan Estland hier langs te gaan (8).

In Estland kun je zelf je culturele weg uitstippelen in het ruime aanbod. Tsjechi en Hongarije stralen op internet een meer voorgebakken sfeer uit. Als je cultuur wilt beleven ben je aangewezen op een dure groepsreis waar je van monument naar kerk wordt gesleept. En dat is jammer, want de nieuwe EU-lidstaten hebben meer te bieden dan de overbekende toeristische trekpleisters.

Auteur: Martijn Krenn m.krenn@introweb.nl
468

Reactie verzenden

Share This