Selecteer een pagina

Visite virtueel: regio als reisdoel

rubriek: visite virtueel:

Algemeen
Als nieuwsgierig dagjesmens wil je vaak meer dan alleen een stad of dorp bezoeken. Zeker als de tijd het toelaat, is het interessant te weten wat er te doen is in de omgeving van je bestemming. De regio als reisdoel kennen we al van de Ardennen of de Veluwe. We vroegen ons af of, en hoe andere regios als de kuststreek en Limburg zich presenteren op recreatiegebied.


Wat is de regio eigenlijk? Is het slechts een verzameling gemeenten of zet het zichzelf duidelijk op de kaart? Op internet blijkt het eerste het geval: regiowebsites dienen vooral als portaal die de bezoeker snel doorleidt naar de gemeenten. Promotie van de streek als geheel komt weinig voor. De regio lijkt in een identiteitscrisis.

Uitwaaien aan de kust
Wie eens flink wil uitwaaien gaat naar de kust. De Vlaamse regering weet dat ook en wil een frisse wind laten waaien door het gebied van zee en zand. In het Kustactieplan 2000-2004 staat dat het imago van de kust als vakantiebestemming onder andere verbetert door het organiseren van topevenementen. Een van de promotiemiddelen is de website Dekust.org, die eind maart openbaar gaat.
Ook de site Westtoer (West-Vlaams provinciebedrijf voor Toerisme en Recreatie) biedt informatie over de regio. De bezoeker kan kiezen uit vier talen om te zien wat schuil gaat achter een gele pagina met een handvol schelpen. De plattegrond die verschijnt, laat duidelijk de vele gemeenten zien die samen West-Vlaanderen vormen. Een apart hoofdstuk voor congres- en seminarietoerisme toont het belang van topevenementen in de regio. Voor andere evenementen wordt de lezer doorverwezen naar een algemene Vlaamse evenementenkalender. En dat is jammer, omdat juist hier het aanbod van de kuststreek de bezoeker warm zou kunnen maken. Een interessante indicatie in de lijst van activiteiten is de uitstraling, waarmee de bezoeker een Internationaal Fotofestival in Knokke Heist kan onderscheiden van een rommelmarkt in Koksijde. De vraag is wel hoe dit waardeoordeel tot stand is gekomen.

Fietsen in Belgisch-Limburg
Wie een paar dagen doorbrengt in de omgeving van Hasselt of Maastricht wil weten wat Limburg te bieden heeft. Belgisch Limburg heeft speciaal een website gewijd aan toerisme in de provincie. De site gaat uitgebreid in op de recreatieve mogelijkheden in de provincie. De tekst schept een duidelijk en enthousiast beeld over het noordelijke Belgische gebied. Af en toe wordt haar Nederlandse zusje genoemd; bij de aankoop van fietsroutes bijvoorbeeld, ontvangt de koper een kortingspas die geldig is in Belgisch n Nederlands Limburg. De site licht elke route toe en geeft handige tips over bezienswaardigheden, accommodatie en eetgelegenheden. Naast fietsroutes zijn ook andere bestemmingen als wandelroutes, musea, beautycentra, maneges of boottochten goed te vinden. Er is voor elke recreant wat wils en dat maakt het saaie ontwerp goed.

Zakelijk Nederlands Limburg
Nederlands Limburg pakt het zakelijk aan. De Regionale Uitwijzer is een zeer praktische site die helder is vormgegeven. Onder de titelbalk is de site opgedeeld in twee gedeelten. Links staan de actuele evenementen vanaf de dag waarop de site wordt bezocht vermeld. Rechts kan de bezoeker kiezen uit categorien als cafs, hotels, kuren of sport. Wanneer je doorklikt, kom je op een eenvoudige pagina uit die basiscontactgegevens opsomt. Je komt snel uit bij de site van de desbetreffende organisatie of bedrijf. Op de Uitwijzer is net als andere op regiosites weinig te vinden over wat de streek als geheel de moeite waard maakt om een paar dagen door te brengen.

Een regio leren kennen op internet betekent dus rondstruinen en informatie verzamelen. Sommigen zullen de charme inzien van deze zoektocht. De meeste mensen daarentegen willen de mogelijkheden op een presenteerblaadje krijgen. Zeker als de regio meerdaags bezoek wil stimuleren kan ze het aanbod en de sfeer van de streek beter bundelen. Maar het vraagt samenwerking tussen gemeenten om de regio een eigen identiteit te geven.

Auteur: m.krenn@zappwerk.nl h.koppen@zappwerk.nl
468

Reactie verzenden

Share This